.

A szaloncukor története. "Úgy vitték mint a cukrot!"A szaloncukor és a karácsony már jó ideje erősen összekapcsolódik, ezért nem árt megemlékezni arról, hogy honnan is származik ez a sokak által kedvelt édesség, ami szinte mindnyájunk számára kellemes gyerekkori emlékeket idéz elő…

Magyarországon először 1825 környékén állítottak karácsonyfát, ám akkor még leginkább gyümölcsöket, aszalt finomságokat, különböző (mézes) süteményeket, illetve papírból kivágott díszeket akasztottak rá.

Csak az 1800-as évek végétől terjedt el a szaloncukor-készítés. Az édesség neve a “salonzuckerl” német szóból származik, ezért nem túlzottan meglepő, hogy Jókai még “szalonczukkedli”-nek nevezte.Kezdetben különböző cukorkákat és csokigolyókat csomagoltak selyempapírba, majd színes sztaniolba. A papír szélének rojtozására külön gép állt rendelkezésre, amivel egy mozdulattal elvégezhető volt a feladat.

Az alábbi szaloncukros doboz már a 80-as évekből való, akkoriban még 100 Ft volt az ára, biztosan sokan emlékeznek rá. “Úgy vitték, mint a cukrot”, karácsony környékén sokszor már nem is lehetett kapni, mert mindenhonnan elfogyott.

Népszerű bejegyzések

Népszerű bejegyzések

Kapcsolatfelvételi űrlap

Név

E-mail *

Üzenet *

Keresés ebben a blogban

Érdekes cikkek

Érdekességek

Ajánlott bejegyzések

Címkék