10 tünet, ami rengeteg mindent elárul az egészségi állapotodról


10 tünet, ami rengeteg mindent elárul az egészségi állapotodról



Az alábbi 10 tünet komolyabb egészségügyi problémára utalhat, forduljunk szakemberhez, ha ezeket észleljük önmagunkon!

1. Duzzadt nyelv

Ha a nyelv szélei kissé megduzzadnak, kipikkelyesedik, és úgy érezzük, hogy nem fér a szánkba, akadályozza a beszédet, akkor már valami gond lehet, a testünk jelez. Ez lehet a kiszáradás tünete, de ha hajhullás, alacsony vérnyomás, görcsök, zsibbadás, véraláfutás is társul hozzá, akkor ajánlott pajzsmirigy ellenőrzésre jelentkezni.

2. Fekete csíkok a körmön

A köröm elváltozásai számos betegségre utalhatnak, azonban legtöbbször egyáltalán nem foglalkozunk a tünetekkel. Ha egy fekete csík jelenik meg hosszában a körmön, melanomára utalhat, forduljunk szakemberhez.

3. A bőr megsötétedése és megvastagodása

Ha enyhén duzzadt barnás-sárgás foltokat észlelünk a bőrünkön, a hónalj részen vagy nyakon, ne hagyjuk figyelmen kívül. Ez az elváltozás az inzulinrezisztencia jele lehet, ami azt jelenti, hogy a test nem reagál az inzulinra, és ez előbb-utóbb 2-es típusú cukorbetegséghez vezethet.

4. Pattanások az állkapcson

Az állkapcson jelentkező pattanások arra utalnak, hogy a szervezet túl sok férfi hormont, tesztoszteront termel, és ez a rész sokkal zsírosabb is, mint általában a bőr többi része.

5. Ritka szemöldök

A szemöldök elvékonyodása, kihullása pajzsmirigy problémákra utalhat, mindenképp keressünk fel egy szakembert. Az erős hajhullás és a szemöldök ritkulása a pajzsmirigyhormonok kiegyensúlyozatlan működésére utal.

6. Egy gyógyulni nem akaró pattanás

A pattanásokat általában az eltömődött pórusok okozzák. Ha egy hosszú időn keresztül gyógyulni nem akaró pattanás elkezd vérezni, viszketni, akkor fel kell keresni egy bőrgyógyászt, hiszen karcinóma is lehet emögött.

7. Bajusznövekedés a nőknél

Ha az áll fölött, vagy a has körüli területen hirtelen szőrnövekedés alakul ki, akkor ez petefészek-szindróma (PCO) jele is lehet. Ez a hormonális egyensúlyzavar következtében alakulhat ki.

8. Krónikus kéz-, és ujjfájdalom

A megvastagodott, érzékeny, megduzzadt ujjak a tüdőrák jelei is lehetnek. Amikor a tumor növekedni kezd, bizonyos vegyi anyagokat bocsát ki a véráramba, serkenti a szövetek növekedését, és ez a köröm alatti bőr érzékenységét, és az ujjak körüli fájdalmat válthat ki.

9. A bőr és a szemfehérje megsárgulása

Ez a májproblémák egyik leggyakoribb jele, ilyenkor a bilirubin felhalmozódik a vérben, és attól lesz sárgás a bőr vagy a szemfehérje.

10. Sötét szem alatti karikák

Ezek általában a nem megfelelő életmódra utalnak, ha nem alszunk eleget vagy nem táplálkozunk egészségesen, vagy, ha túl sokat stresszelünk, akkor könnyen szembetalálhatjuk magunkat reggel a karikás szemekkel.

Forrás: filantropikum.com