Egy 105 évig élt japán orvos tanácsai a hosszú, egészséges élethez


Egy 105 évig élt japán orvos tanácsai a hosszú, egészséges élethez



Dr. Shigeaki Hinohara 105 évet élt japán orvos elárulta, szerinte mi a hosszú és egészséges élet titka.
Saját praktikáit, életmeglátásait osztotta meg az utókorral, nem sokkal a halála előtt. 

1. Lépcsőzzünk, ne liftezzünk 
Ha van rá lehetőség, inkább a lépcsőt válasszuk a liftek helyett, és a csomagjainkat is magunk cipeljük. A japán orvos is így tartotta kordában az izmait.

2. Ne higgyen el mindent az orvosának 
Ha egy orvos egy gyógyszert vagy műtétet javasol, kérdezzük meg tőle, hogy ugyanezt a kezelését ajánlaná a feleségének, gyerekének is? Sok esetben egy alternatív, például zene-, vagy állatterápia többet segíthet. Minden ember más, ezért a kezelések is személyre szabottak kellene legyenek.

3. Nem kell nyugdíjba vonulnia 
Ha szereti a munkáját, akkor nem kell nyugdíjba vonulnia. Akár élete végéig is dolgozhat, alkothat. Ez frissen tartja az elmét és megóvhat az időskori depressziótól.

4. Tervezzen meg mindent 
Ha jobban szeretné élvezni az életét, akkor nem árt, ha van egy napirendje és hosszabb távra is készít ütemterveket, legyen az munka vagy családi programok. Az ünnepekről például már akár most elkezdhet egyeztetni a rokonaival.

5. Ha túlsúlyos, fogyjon le
Dr. Hinohara egy evőkanál olívaolajat, narancslevet és kávét reggelizik. Ebédre csak egy tál rizses ételt, vacsorára halat, zöldségféléket fogyaszt. Hetente csak kétszer eszik tíz deka sovány húst.

6. A testet nem szabad korlátok közé szorítani 
Energikusak attól leszünk, hogy jól érezzük magunkat, nem pedig attól, hogy szigorú szabályokat alkalmazunk. Mikor gyerekek voltunk, sokat játszottunk, és boldogok voltunk, akkor ettünk és aludtunk, amikor eszünkbe jutott. Felnőtt korban is jót tenne a játszadozás, a móka, a kacagás, mert ilyenkor a testünk és a lelkünk kiszabadul a korlátok, kötöttségek közül.

7. Álljunk egy fontos ügy mellé 
Nem fogjuk a társadalom haszontalan tagjának érezni magunkat, ha például valamilyen önkéntes munkát vállalunk. Felemelő érzés, ha teszünk valamit a szűkebb környezetünkért vagy a társadalomért.

8. Keressünk egy példaképet 
Ha valami problémával szembesül, az orvos általában azt kérdezi magától, mit csinálna ilyenkor az apja. Sőt az sem baj, ha megpróbáljuk túlszárnyalni az ideálunkat.

9. Az anyagi javak nem a legfontosabbak!
Miközben arra törekszel, hogy a lehető legtöbb pénzt összegyűjtsd, megfeledkezel a hétköznapi örömökről, a szeretetről, a gondoskodásról. “Ne felejtsd, senki sem tudja, hogy mikor közeledik a vég, és akkor az anyagi javakból semmit sem vihetsz magaddal”.

10. A fájdalom titokzatos 
A vidámság feledteti a fájdalmat. Az orvos megállapította, hogy a zene és az állatok valóban segítenek abban, hogy enyhítsük a gyötrelmeinket.

11. Legyen inspirált 
Találjon valamit, amivel ösztönözheti magát. Motiváló lehet a családi élet megszervezése, de beiratkozhat a helyi kórusba, vagy néptánc szakkörbe.

12. Ne légy lusta!
Sétálj, jógázz, kerékpározz, mozogj bármit, naponta legalább fél órát az egészséged érdekében. Az ülés a legnagyobb ellensége az egészségnek! 

13. Olvass sokat!
Válassz olyan könyveket, amelyek egyszerre szórakoztatóak, és tanulságosak. Töltsd kellemesen az időt, és bővítsd a tudásod. A könyvek segítségedre lesznek abban, hogy megtaláld az életcélod, az életbe vetett hitet.

14. Az élet egy ajándék!
Élvezz minden percet, minden napot, hiszen a legnagyobb ajándék az, hogy élsz!