.

Rostás Tündi az első diplomás oláh cigány Nyírvasváriban. Megmutatta, hogy lehet ez így is!Nehezebb volt, mint másoknak, de megcsinálta! Rostás Tünde büszke arra, hogy oláhcigány, és arra is, hogy diplomát tudott szerezni. Nyírvasváriban ő az első roma, aki felsőfokú végzettséget szerzett. Mégis hűséges maradt falujához: a helyi óvodában dolgozik és úgy érzi, teljes az élete.
 
Napok óta ünneplik a 22 éves Rostás Tündét Nyírvasváriban. A fiatal lány büszke származására: oláhcigány, őrá pedig az egész falu büszke, ugyanis ő az első roma származású lakos, aki lediplomázott. Kollégáinkat az otthonában fogadta.

Nyírvasváriban nőttem fel, ide jártam óvodába is

– mesélte a ripost-nak Tünde.

A falunknak körülbelül a 30 százaléka roma lakos. A környező településeken mindenhol van diplomás, csak itt nem volt még, így nálunk ez hatalmas dolog, hogy én megcsináltam.

A fiatal lány olyan gimnáziumba járt, ahol ő volt az egyetlen barna bőrű, így olykor bántották a származása miatt. Ám mégis az iskola adta meg neki azt a motivációt, ami miatt továbbtanult.

Én voltam az egyetlen roma az iskolában

– folytatta.

„Az osztálytársaim sosem éreztették velem, hogy kilógnék a sorból, de ha kimentem a szünetben a hatszáz diák közé, akkor éreztették velem, hogy más vagyok, mint ők. Úgy védekeztem, hogy egy idő után inkább nem mentem ki még a büfébe sem, a tanteremben próbáltam túlélni a napot… Aztán mégis az iskola hozta az áttörést. A tanárok mindenkitől megkérdezték, hogy hová megy továbbtanulni, én voltam az egyetlen, aki nem is gondolkodott ezen. Kellemetlen volt, hogy nem tudtam semmit mondani, így azt mondtam, amit a barátnőim: „nemzetiségi óvodapedagógus leszek!”Népszerű bejegyzések

.

Népszerű bejegyzések

Oldalak