Akár a fürdést is megtilthatják a Balatonban a hasmenést okozó algák miatt


Akár a fürdést is megtilthatják a Balatonban a hasmenést okozó algák miatt


Veszélybe kerülhet a balatoni fürdőzése lehetősége, ha tovább romlik a vízminőség a burjánzó kékalgák miatt. - írja a Blikk

Bár már évtizedek óta természetes, hogy ha nyár, akkor Balaton, ha pedig Balaton, akkor fürdés, úgy tűnik, most veszélybe kerülhet a lubickolás: elkezdett hirtelen romlani a magyar tenger vízminősége. Ezért a kékalgák, vagy más néven cianobaktériumok felelhetnek, amelyek a 24.hu által felkeresett kutató professzor szerint jelentősen szaporodni kezdtek tavaly nyár vége óta.


„A túl sok algától a víz zavarossá, »mocsárszagúvá és -ízűvé« válik, és egy részük az emberre veszélyes mérget termel, amit még az ivóvízből is csak nagyon nehezen lehet eltávolítani” – kezdte a 24.hu-nak Vörös Lajos, aki szerint a 0.1 milliméteres lények toxikus, anyagcseréjük során vízbe jutó anyagaik komoly egészségügyi kockázatot rejtenek.

A vízben úszva ugyanis hólyagosodást, bőr- és szemgyulladást okozhatnak, a gyerekeknél pedig hányást, hasmenést. Ennél súlyosabb tüneteket ugyanakkor a professzor szerint nem tapasztalhatunk, ahhoz ugyanis 100 liternyi, kékalgában dús vizet kellene meginni.

Mindezek ellenére sem játék a Balaton állapota, az egészségügyi határérték felett ugyanis a vízben való fürdés tilos. Ekkora értéket tavaly augusztus végén a Keszthely-Szigliget térségében mértek, itt akár be is lehetett volna tiltani az úszást. Úgyszintén átlépte Balatongyörök térségében a határértéket a víz algakoncentrációja idén nyáron is. A mérés eredményét nagyban befolyásolja az időjárás, a kánikulában ugyanis felfut, míg esős időben visszaszorul az algavirágzás.

„Tucatnyi tényező szóba jöhet a széltől a szélcsenden át az oxigénhiányig, amely önmagában vagy együttesen hatva előidézi, hogy az üledék »kiöklendezze« magából az addig tárolt foszfort, ami beindítja az algaburjánzást” – mondta.

A részletes, pontos okok feltárásához azonban hiányzik az elegendő kutatói kapacitás, továbbá a professzor szerint hiába van meg az együttműködési szándék, ha a munkálatokhoz szükséges pénz viszont hiányzik.