Csak a zsenik, és a skizofrének tudják ezekre a feladványokra a választ


Csak a zsenik, és a skizofrének tudják ezekre a feladványokra a választ


 1. Mi a közös egy teáskannában és egy gőzhajóban?

2. Mi a közös egy versenyautóban és egy tornádóban?

3. Miben hasonlít egy cipő egy ceruzára?

Ha nem tudtál ezekre a kérdésekre válaszolni, ne aggódj, teljesen egészséges vagy, a cikk végén pedig meg is találod a válaszokat.

Abban az esetben viszont, ha pofonegyszerűnek találtad őket, lehet, hogy hajlamos vagy pszichológiai betegségekre, és érdemes lenne felkeresned egy szakértőt. Ez a teszt egy példa arra, amit úgy hívunk, „szembeállító módszer”, és arra használják, hogy felmérjék, mennyire tudatos a vizsgált személy.

Ha egy egészségesen gondolkodó egyénnek feltennénk a kérdést, hogy „Mi a közös egy varjúban és egy asztalban?”, akkor valószínűleg azt válaszolná, hogy „semmi.” Bizonyos fokig igaza van, hiszen általában ez a két dolog nem hasonlítható össze.

Egy skizofrén személy azonban rögtön elkezd kevésbé szembetűnő, mélyebb összefüggést keresni a két dolog között. Rövid gondolkodás után esetleg elkezdi megmagyarázni, hogy az emberek az asztaluknál szoktak levelet írni és a hollónak pedig van tolla, ami használható írásra.

De hogy mondod meg, hogy ki a skizofrén és ki a zseni? A különbség az, hogy az első azonnal rávágja a választ, míg a zseninek meg kell erőltetnie magát, hogy elvesse az első, legnyilvánvalóbb, de kevésbé érdekes megoldást, és előrukkoljon egy igazán egyedi válasszal.

Íme a válaszok:


1. A teáskannában és a gőzhajóban a gőz a közös.


2. A versenyautó és a tornádó is köröket ír le.


3. A cipő és a ceruza is nyomot hagy maga után.