Így változik a tüdőd kapacitása ha elkapod a Kovidot, vagy épp a TBC-t.. Nagyon lényegretörő kép


Így változik a tüdőd kapacitása ha elkapod a Kovidot, vagy épp a TBC-t.. Nagyon lényegretörő kép

(Forrás, fb AKUT Szakasz )

Sokan hajlamosak a COVID 19 kapcsán "csak egy kis ez, csak egy kis az" szófordulattal felütni a témába vágó beszélgetéseket. 

A csak egy kis ez-az-ról egy sürgősségi triage gondolatai:

A csak egy kis tüdőgyulladás rtg-képe és a kép tulajdonosának általános állapota van, hogy nem annyira ijesztő. Kicsit lázas, kicsit fáj, kicsit gyenge, mégis beteg, mert azért a tüdőgyulladást megérzi még a legacélosabb tinininja is. Megvizsgálunk, leletezünk, gyógyszert adunk és van, hogy haza is engedünk, mert nincs akkora baj. 

Van, hogy lesújtó tud lenni a tüdőgyulladásban szenvedő beteg látványa. Láz, kiszáradás, csökkent oxigenizáció (ez azt jelenti, hogy te harcolsz a levegőért, mert tudod, hogy kell az oxigén, mi több, sokkal több kell annál, mint ami van, de egyszerűen képtelen vagy a tested igényeinek eleget tenni.) Fájdalmad is van, ami nem szűnik. És cudarul vagy. Bejössz a kórházba, mi megvizsgálunk, a labor és a rtg leletedre azt mondjuk: jaj, szegény, nem véletlenül van ennyire gyenge állapotban. Majd osztályra helyezünk és gyógyszert adunk. Te meggyógyulsz és ha minden jól megy, akkor a kezelés után egy kontroll időponttal és a már fix tüdőgyógyász szakorvosod nevének ismeretében hazamész.

De van, hogy mi is megrémülünk a beteg látványától. Van, hogy már kínunkban együtt sóhajtozunk vele, hogy támogassuk a parányira törpült lehetőséget, amely légvételenként oxigént tud adni a tüdőnek. Van, hogy a rtg felvétel előtt szörnyülködve állunk és nem hisszük magunk sem azt, amit látunk.
Van, hogy 10-15 szakorvos csődül össze azért, hogy a lehető legjobb megoldást találja a betegnek.
Mert már nincs benne semmi erő, mert a láz, az oxigénhiány és a kiszáradás egyszerűen legyőzte a beteg szervezetét.
Mert már nem tud lélegezni, mert akkora teret foglal a tüdején a gyulladt rész.
Már nem tud egy poharat megemelni és két értelmes mondatot elmondani.
Majd bekerül egy osztályra a beteg, ahol a sorstársaival és a szkafanderben harcoló szakemberekkel együtt szó szerint remélik a csodával határos gyógyulást.

Nem kell hogy elhidd, a COVID létezik! A te dolgod eldönteni, hogy miben hiszel! DE! Ne bánts minket azzal, hogy lekicsized az általunk már tapasztalt döbbenetet.

A COVID-19-ben senki nem hisz addig, amíg személyesen nem éli meg a közelségét. És akkor még csak közel volt hozzád, nem pedig a tested vendége volt...

Soha, de soha ne ítélj el senkit azért, mert nem ért veled egyet! Fogadd el mások hitét és ha ingatag vagy, akkor lehetőleg ne a bulvármédiát hajszold, hanem a szakemberek által közölt cikkeket.

Mi vigyázunk rád így is úgy is :)