10 dolog, amit az ókorban csináltak, ma már a gyomrunk is fordul egyet, ha rágondolunk..


10 dolog, amit az ókorban csináltak, ma már a gyomrunk is fordul egyet, ha rágondolunk..



Ma már el sem tudjuk képzelni milyen volt az ókorban az élet. Akkori tudásukkal az emberek próbálták az orvoslást és a mindennapi életet is hasonló módon élni mint mi manapság. Bár közel nem voltak a mi világunkhoz. A kezdetleges volt minden akkoriban.


1.Az emberek már ősi idők óta festik a hajukat. Ezt mindig az adott idő tudásának megfelelően csinálták. A görögök és a rómaiak kémiai anyagokat használtak. Pl.: ként és ólmot is használtak. Ez persze az egészségüknek is ártott.


2. A nők már az őskorban is törekedtek megjelenésük javításán. Fontosnak tartották már akkoriban is a keblek tökéletes formáját. Ezért különböző trükkökkel, házi készítésű nagyobbító krémek használatával, próbálták ennek látszatát kelteni. Később 1895- ben végezték az első műtétet. Akkoriban még csak a daganatos sejtek kivágása miatt. Ezek korrigálására találták ki, hogy a kivágott szöveteket kitöltik. Akkoriban erre a célra üveggolyót és gumit használtak.



3.Nehéz elhinni de az állati ürüléket az ókorban a gyógyászatban használták fel.Például az ókori Görögországban élő nők úgy vélték, hogy a krokodiltrágya fogamzásgátló hatással bír. Ezért behelyezték a hüvelyükbe.


4.Akkoriban azt gondolták az orvosok, hogy a különböző fejfájásokat és a görcsöket a rossz szellemek okozzák. Ezért találták ki, hogy ha lyukat fúrnak a koponyába akkor megszabadulunk a gonosztól.



5.Az ókori Rómában a temetések egy felvonulással kezdődtek. A halottat vitték elől, őket követték a síró hozzátartozók. Minél több ember vett részt a temetésen, annál nagyobb tiszteletnek örvendett a család. Ezért szokássá vált olyan különleges nőket bérelni, akik sírnak, hogy lenyűgözzék a tömegeket. Annak érdekében, hogy a szomorúságuk hihetőbb legyen, a nők megkarcolták az arcukat, hogy vérezzenek is.


6. Az apák a családokban a főnökök. Jogukban állt megölni a lányaik szeretőét is. Az apa mondta meg, hogy a lányának kihez kell férjhez mennie. Ha házasságon kívüli intim kapcsolatot létesített valakivel az apa megölhette mindkettőjüket törvényesen.


7. Az apa nem csak a lányaik életébe szólhattak bele, hanem az egész családot uralták. A fiaikat eladhatták rabszolgának, ha úgy tartották jónak.De a törvény ezt csak 3-szor engedélyezte.


8.Abban az időben nem nagyon tudták az orvosok megállapítani a terhességet. Ezért különböző hiedelmek alapján próbálták kideríteni. Például a vizeletbe búzaszemeket kellet tenni. Ha terhes kicsirázott. Vagy a másik módszer, hogy a hüvelybe fokhagymát helyeztek. Ha az orvos másnap érezte az asszony leheletén a fokhagymaszagot a nőt terhesnek mondta.


9.Az ókori Egyiptomban élő emberek imádták a macskákat. Úgy gondolták, hogy a macskák szerencsét hoztak a családokba, ahol éltek. Bastet , az otthon istennőjét is macskaként vagy macskaköves nőként ábrázolták. A macskákat szentként tartották, és bárkit, aki ártott nekik, halálra ítélték.


10. Az ókorban csak a gazdagabbak, tehetősebbek engedhették meg maguknak, hogy saját fürdőszobájuk legyen. A Lakosság 95%-a közös, nyilvános mosdókat használt.