Aki adja a hálapénzt, az is börtönbe kerülhet, nem csak az orvos, ha elfogadja. Ennyi börtön várhat a hálapénz miatt


Aki adja a hálapénzt, az is börtönbe kerülhet, nem csak az orvos, ha elfogadja. Ennyi börtön várhat a hálapénz miatt


Mind a beteg, mind az orvos egyéves börtönbüntetést kaphat, ha hálapénzt ad vagy fogad el - ez derül ki abból a törvényjavaslatból, amelyet a kormány ma nyújtott be a parlamentnek. Közben 905 fővel emelkedett az elmúlt 24 órában az új fertőzöttek száma itthon. 11 ember meghalt.

"Ez az a pillanat, amikor az orvosok bérében egy áttörő javulást kell elérnünk" - mondta nemrég a miniszterelnök. Az erre vonatkozó törvényjavaslatot a Magyar Orvosi Kamara ajánlásai alapján a kormány most benyújtotta a parlamentnek. A bértábla szerint az orvosok bére három év alatt emelkedik. Eszerint egy rezidens jövőre 481 ezret keres, ez 2023-ra 687 ezerre emelkedik. Az az orvos, aki több mint 41 éve praktizál jövőre 1,6 milliót, 4 év múlva pedig több, mint 2 millió Ft-ot kaphat.

A Demokratikus Koalíció egyetért ugyan a béremeléssel, de kifogásolja a törvényjavaslat bizonyos részeit. Úgy vélik ez a tervezet szűkkeblű és lassan megvalósuló. Éppen ezért 5 módosító indítványt nyújt be a törvényjavaslathoz.

"Azt javasoljuk, hogy a béremelés 100%-os legyen. Azt javasoljuk, hogy egy lépésben történjen és ne évekre széthúzva. Azt javasoljuk, hogy ez július 1-jére visszamenőleg történjen meg. Azt javasoljuk, hogy terjedjen ki minden egészségügyi dolgozóra. Beleértve a szakápolókat, ápolókat a többi egészségügyben dolgozót. És végül ötödik pontban azt javasoljuk, hogy hasonló béremelésre kerüljön sor a szociális szférában is" - mondta Arató Gergely frakcióvezető-helyettes.

A Fidesz közleményben reagált: azt írták, a baloldal egyszer már tönkretette az egészségügyet. Alacsony bérekért dolgoztatták a dolgozókat, elüldöztek több 1000 orvost és ápolót, bevezették a napidíjat és a vizitdíjat. A baloldal most sem támogatja a védekezést - olvasható a közleményben. 

A javaslatból az is kiderül, hogy mind a betegnek, mind az orvosnak akár egyéves börtönbüntetés járhat, ha hálapénzt ad vagy fogad el. Ajándék azonban néha elfogadható, ha nem túl drága. A béremelésről szóló javaslat törvényjavaslat emellett tiltja az orvosoknak a másodállású magánpraxist, illetve az állami infrastruktúra magáncélú használatát is. 

A legfrisseb adatok szerint közben növekszik a járványkórházakban ápoltak száma. Folyamatosan irányítják át ezekbe az intézményekbe az orvosokat és nővéreket.

"A lélegzeterőgépeken túl gyógyszerkészletek és minden technikai eszköz megvan ezeken a helyeken. Viszont nyilvánvalóan a betegszámtól függően személyzetet kell rendelnünk az ellátáshoz, ez is tervszerűen zajlik" - mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos.

A koronavírusos megbetegedés miatt 21 óvodában és 5 iskolában rendkívüli szünet, 64 osztályban és 4 teljes iskolában digitális oktatás van. Müller Cecília arról is beszélt, nem veszélyes, ha valaki beadatja magának az influenza elleni védőoltást, akkor sem, ha koronavírus-fertőzött, sőt ezzel orvosa munkáját is segíti.