8 étel, amit az onkológusok szerint nagyon gyorsan el kell felejteni


8 étel, amit az onkológusok szerint nagyon gyorsan el kell felejteniVan, amiről úgy gondolnád, kifejezetten egészséges, de tévedés!

Becslések szerint a világ rákos megbetegedésének közel 20% -a a helytelen táplálkozásnak, a mozgásszegény életmódnak, a súlygyarapodásnak, és a felesleges alkoholfogyasztásnak köszönhető.


Azonban, mint sok más betegség, a rák is megelőzhető. Tehát, ha ezekre odafigyelsz, nagyban csökkentheted a rák kialakulásának kockázatát:


Egészséges étrend

Leszokni a dohányzásról;

Rendszeres testmozgás;

Egészséges testsúly.

ITT a lista a 8 ÉLELMISZERRŐL, amelyek növelik a rák kialakulásának kockázatát:

Finomított és mesterséges cukrokat tartalmazó élelmiszerek

A finomított cukorban gazdag élelmiszerek és a mesterséges fruktóz-édesítőszerek, például a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup túlzott fogyasztása számos egészségügyi problémát idéz elő. Ezek az ételek növelik az inzulin szintjét és fokozzák a ráksejtek növekedését. Az American Society for Clinical Nutrition (Amerikai Klinikai Táplálkozástudományi Egyesület) folyóirat 2006-ban közzétett egy tanulmányt, amely kimutatta, hogy a nagyobb mennyiségű cukorral édesített élelmiszereket fogyasztó résztvevőknél fokozott volt a hasnyálmirigyrák kockázata. Próbáld meg ezeket természetes alternatívákkal helyettesíteni, mint a nyers méz vagy a stevia.


Fehér liszt


Számos feldolgozott élelmiszer napjainkban sok finomított fehér lisztet tartalmaz, amely gazdag szénhidrátforrás. Ez negatívan hat az egészségre, növeli a vércukorszintet és növeli a rák kockázatát.


Tanulmányok kimutatták, hogy a túlzott mennyiségű szénhidrátot fogyasztó nőknél emelkedett a mellrák kockázata. Ezért helyettesítsd a finomított fehér lisztet egészségesebb alternatívákkal, mint a teljes kiőrlésű búza, mandula, kókusz, quinoa.


Füstölt és pácolt élelmiszerek


A pácolt és füstölt élelmiszerek rendszeres fogyasztása veszélyezteti az egészséget, mivel a füstölt húsokban a füstölési folyamata során számos mérgező összetevő keletkezik, míg a pácolt ételek magas nitrát tartalmúak, amelyek nitrozo vegyületekké alakulnak át, ami a rák kockázatát növeli.


Ezen túlmenően ezek az élelmiszerek bőségesen tartalmaznak olyan tartósítószereket, amelyek hosszabb eltarthatóságot biztosítanak és károsítják a sejteket és rák kialakulását eredményezik. Érdemes őket teljes mértékben elkerülni.


Feldolgozott húskészítmények és vörös hús


A feldolgozott húsok, mint a sonka, a kolbász és a szalonna, tele van káros tartósítószerekkel és sóval. A kutatók azt találták, hogy a feldolgozott hús túlzott fogyasztása vastagbélrákkal van összefüggésben.


A vörös hús túlzott fogyasztása növeli a prosztata és a vastagbélrák kialakulásának esélyét. Ezért győződj meg róla, hogy csak szabadon tartott állatok húsát fogyaszd. 

Tenyésztett lazac


A tenyésztett és a vadon élő lazac között hatalmas a különbség, mivel az utóbbi számos egészségügyi hasznot kínál, míg az első komoly egészségügyi kockázatot jelent.


A tenyésztett lazac fogyasztása valójában rákot okozhat.


A kutatók azt találták, hogy a tenyésztett lazac jelentősen nagyobb mennyiségű káros vegyi anyagokat és rák kialakulását segítő összetevőket tartalmaz, mint a higany, dioxinok, toxafén, égésgátlók és poliklórozott bifenilek.


Hidrogénezett olajok


A hidrogénezett olajokat feldolgozás és gyártás során mérgekké alakítják át.


Nagy mennyiségű transz-zsírsavat és omega-6 zsírsavat tartalmaznak. Ezeknek a zsírsavaknak a kis mennyiségben való fogyasztása hasznos lehet az egészségre nézve, de a nagyobb mennyiségben negatívan befolyásolja a membrán szerkezetét és a sejtek rugalmasságát, ezzel növelve a rákos megbetegedések, például a bőrrák kockázatát.


A transzzsírok növelik a mell, a prosztata és a vastagbélrák kockázatát. Ezért inkább extra szűz kókuszolajat vagy olívaolajat használjon.


Burgonya chips


A burgonya chipset rendkívül magas hőmérsékleten állítják elő, ami egy ismert rákkeltő, az akrilamid létrejöttét segíti elő.


Az Országos Rákkutató Intézet által közzétett tanulmány szerint ez az összetevő növeli a petefészek-, a mell-, a prosztata- és az emésztőrendszeri rák kialakulásának kockázatát.


A chips szintén gazdag kalóriákban és zsírokban, amelyek növelik a vérnyomást és a koleszterinszintet, és elhízáshoz vezetnek. Emellett mesterséges aromákat és tartósítószereket is felhasználnak a készítésük során, ezért kerüld el őket és helyettesítsd otthon készült finomságokkal. Például a sült banánt vagy a batátachipset próbáltad már?


Mikrós popcorn


A mikrós pattogatott kukorica tasakok rendkívül mérgező vegyületet tartalmaznak, amely perfluoroktánsav néven vált ismertté. Erről a vegyületről megállapították, hogy növeli a vese- és hólyagrák kockázatát, és a nőkben csökkenti a termékenységet.


Ezek a termékek emellett GMO kukoricából készülnek és tartósítószerben, például propil-gallátban is gazdagok.