Az ecet és szódabikarbóna 32 hasznos felhasználási módja az otthonodban


Az ecet és szódabikarbóna 32 hasznos felhasználási módja az otthonodban



 Filléres házi praktikák, amiről sokan nem tudnak.

 

Szódabikarbóna és ecet 34 féle kipróbált otthoni felhasználása és alkalmazás, pénztárca és környezetkímélő módon. Olcsó, hatékony és káros anyagoktól mentes kezelések. A felsorolt házi praktikák mindegyike személyesen kipróbált és megtapasztalt.


A szódabikarbóna és az ecet nyomában csak a csillogó konyha marad. Ecet alatt a 10%-os ételecetet értjük. Ha másfajta ecetet használunk, azt külön említjük.


1. Rovarcsípés kezelése (a darázscsípés kivételével!)

Szódabikarbónát kevés vízzel keverve pasztát készítünk és a csípésre kenjük.


2. Darázscsípés kezelése

Mivel a darázsméreg, darázscsípés lúgos kémhatású, ezért ecetes bedörzsölést alkalmazunk a darázsméreg semlegesítésére. Utána hagymát teszünk a csípésre.


3. Viszketés megszüntetése

Nagyobb felületet érintő szúnyogcsípés, csaláncsípés, örökzöldek okozta (kertészkedésnél) bőrirritáció és viszketés kezelésére a szódabikarbónás fürdővíz kiváló enyhítő hatású. Kb. félpohárnyi kell egy kád vízbe. Ha a kád nem megoldható, akkor borogatással is helyettesíthető.




4. Gyomorégés megszüntetése

Egy teáskanálnyi szódabikarbóna egy pohár langyos vízben feloldva hatékonyan semlegesíti a felesleges gyomorsavat.


5. Fogínygyulladás enyhítése

Fogínygyulladás és szájsebek kezelése fenti arányú oldatos öblögetéssel napi 3-4 alkalommal.



 

6. Lábgomba hatékony házi kezelése

Mindkét szerre szükség van. Az ecet gombaölő és a szódabikarbóna lúgosító hatása miatt. Lavór vízbe- amennyi ellepi az ujjakat – 1-3 dl ecet és 15 perc lábáztatás. Szárazra törlés után lavór (tiszta) vízbe 5 evőkanál szódabikarbóna elkeverve, ismét 15 perc áztatás. Naponta kétszer 2-3 héten keresztül. Csak bőrgomba kezelésére alkalmas, körömgombára nem.


7. Bőrradír és pólustisztítás

Szódabikarbóna vízzel kevert pasztáját bőrradírként és pólustisztítóként használhatjuk arcon és testen. Oldja és eltávolítja a felesleges faggyút és szennyeződést.


8. Kirepedt bőrkeményedéses láb kezelése

1,5 liter víz és 1/2 liter almaecet keverékében negyedórányi áztatás. Elhalt bőrt könnyedén ledörzsöljük és puha, sima lábfej az eredmény. Kevés olivaolajjal kenjük utána be. (Jobb híján napraforgó olaj is megteszi vagy zsíros krém.)


9. Fürdősó

Szódabikarbónát fürdővízbe téve a fürdősóhoz hasonlóan tisztítja a bőrt oldja a zsírt és izzadtságot. Fél pohár egy kád vízhez.


10. Fogkrém, fogfehérítés

A szódabikarbóna vizes pasztája hatékony fogfehérítő. Óvatosan dörzsöljük a fogakat hetente egy-két alkalommal, kávé, nikotin, kóla elszíneződések eltűnnek.


11. Szájöblítő

Étkezés után negyed órával – kávéskanálnyi bikarbóna port fél pohár vízben feloldva – öblögetve semlegesíti a szájban keletkezett savakat, így védi a fogakat.


12. Természetes dezodor

A szódabikarbónát szárazon por alakban vagy vizes kézzel a hónaljunkra kenve megszabadít a kellemetlen szagoktól. Az izzadást nem gátolja, csak nem leszel büdös. Nem terheled a szervezetedet alumínium sókkal.


13. Szárazsampon

Kifésült hajra rászórjuk a szódabikarbónát és dörzsöléssel egyenletesen eloszlatjuk, betekerjük valami textilneművel, hogy ne hulljon ki a hajunkból. Negyed óra múlva kirázzuk és kifésüljük.


14. Hajlakk eltávolítása és vizes fejmosás

Fél pohár vízben oldott púpozott teáskanál szódabikarbónát a hajunkba dörzsölünk 5 percig áll rajta utána jöhet a samponos mosás.


15. Haj tisztítása

Ha hajmosás előtt szódabikarbónát dörzsölünk a hajunkba az “előoldja” a zsíros lerakódást és korábbi szennyeződéseket, valamint a sampon maradványokat, így a második körben a samponos mosás sokkal hatékonyabb lesz.



 

16. Fényes antisztatikus haj

A hajmosás végén egy kanál ecetet egy pohár vízben keverjünk el és öntsük a hajunkra, dörzsöljük bele, kicsit hagyjuk hatni, majd öblítsük le. Szép fényes és “kosztaszító” lesz a hajunk, és antisztatikus is.


17. Lábszag megszüntetése

Áztassa a lábát 15 percig langyos szódabikarbónás vízben majd törölje szárazra. A szagok semlegesítése mellett nyugtatólag is hat a lábakra.


18. Korpa megszüntetése

Mivel a korpát is gomba okozza ezért az ecet kiváló gombaölő tulajdonsága miatt itt is jó szolgálatot tesz. Kevés gyümölcsecetet önts a hajadra, hogy az egész fejbőrödet is érje, tegyél rá egy fürdősapkát – nylonzacskó – majd 5 perc múlva alaposan öblítsd le. Nem csak a korpát űzi el, de szép fényes is lesz a hajad tőle.



 

19. Torokgyulladás, ill. száj bakteriális fertőzése

A bacik utálják a lúgos környezetet ezért a szódabikarbónás öblögetés hatására feltartott kézzel menekülnek. Pohár vízben egy púpos teáskanál por feloldva.


20. Leégés, (napozás, szolárium)

Enyhébb napégésnél nyugtatólag hat a bőrre a szódabikarbónás vizes fürdő vagy borogatás.


21. Használd herpesz ellen

Az almaecet hatékony és gyors fegyver a herpesz ellen.


22. Rossz lehelet

Szódabikarbónás langyos vizes öblögetés a petrezselyemhez hasonlóan képes a szájból eltüntetni a káposzta, hagyma, fokhagyma és sajt szagát is.


Az eddig elhangzott praktikákhoz fontos megemlíteni, hogy egyik sem helyettesíti a szükséges orvosi kezelést és ennek megfelelően nem is tekinthetők orvosi tanáccsal egyenértékű információnak. Kizárólag a tájékoztatást szolgálják!


A belsőnkben és külsőnkön történő alkalmazást követően, nézzük mire használható ez a két csodaszer a környezetünkben.




Tisztítás, takarítás, fertőtlenítés

23. Olajos foltok eltüntetése

A kerti díszkőre, garázspadlóra csepegett olajos folt a b- betűs tisztítószert helyettesítve szódabikarbónával szinte tökéletesen eltüntethető. Szórd a foltra, picit nedvesítsed meg, hagyd rajta állni, majd adj neki a slaggal. Többször kell ismételni.( A százéves foltokra persze nem jó)


24. Kerti műanyag bútorok tisztítása

Fele víz fele ecet oldattal áttöröljük, majd szódabikarbóna porba mártott nedves szivaccsal tisztára töröljük. Közben persze a szivacsot többször tisztára mossuk.


25. Ezüst, króm és rozsdamentes acél tisztítása

A szódabikarbóna paszta kiválóan tisztítja és fényesíti a jelzett fémek felületeit


26. Sárgaréz tisztítása

Ecettel vagy egyforma arányban ecet-só-liszt keverékével tisztítható. (Vörösrézre nem jó!  Ahhoz aludttej vagy joghurt kell.)


27. Ablaküveg tisztítása

Talán ez a legismertebb, de lehetetlen kihagyni, hiszen az ecetnél tökéletesebb ablaktisztítót még nem találtak ki.

28. Savas korróziók tisztítása

Autóaksitól a számológépben kifolyt elemen át az ütvefúró korrodált akkumulátoráig szódabikarbónás pasztával semlegesíthető a felület és tisztítható a savas sérülés.


29. Grillrács tisztítás

20%-os ecettel a rácsot több alkalommal kenjük át, hagyjuk az ecetet hatni, majd ismét tegyünk rá ecetet majd szódabikarbónát. Fém dörzsivel vagy gyűrt alufóliával a robbanthatatlannak tűnő szennyeződés is eltávolítható.


30. Lakat rozsdaoldó és csavarlazító

A berozsdásodott csavarokra, vagy lakatba öntött 20%-os ecet megkönnyíti a kicsavarásukat, kinyitásukat.


31. Autómosás, autósampon

Környezetkímélő autósampont készíthetünk, ha 5 liter vízben feloldunk egy pohárnyi szódabikarbónát.Zsíros szennyeződések és szélvédőre meg lámpára passzírozódott bogarak sem fognak ki rajta.


32. Padló tisztítása

Ha a felmosó vízbe öntesz egy fél deci ecetet a zsírtalanításon túl a padlód tiszta és tartósan fényes lesz.


33. WC csésze tisztítása

20%-os ecettel locsoljuk be a kagylót a pereme alatt is, hagyjuk állni egy negyed órát, ez leoldja a vízkövet és szennyeződést. Húzzuk le a vécét és szórjunk bele egy fél pohár szódabikarbónát. A buborékok teszik a dolgukat, majd fél óra múlva ismét húzzuk le és kész.


34. Csaptelepek tisztítása

20%-os ecetet ronggyal vigyünk fel a csapokra hagyjuk állni 10 percet, majd szódabikarbónás nedves szivaccsal töröljük át és a végén tiszta vízzel öblítsük le.