Megfázás, vagy koronavírus? Ezek az alapvető különbségek megmutatják mivel van dolgunk


Megfázás, vagy koronavírus? Ezek az alapvető különbségek megmutatják mivel van dolgunk



A koronavírus egyik legjellemzőbb tünete az íz- és szaglásvesztés. De vajon miben térnek el ezek a tünetek attól, amikor csak egy szimpla megfázás miatt gyengülnek meg ezek az érzékek?


Ha az ember meghűl, az immunrendszere több fronton is támadást indít a fertőzés ellen. A védekezés egyik eleme a fokozott váladéktermelődés, ami könnyen elzárhatja az orrmelléküregeket.


NE PÁNIKOLJON, HA FOLYIK AZ ORRA!


Mivel az ízérzékelés szoros kapcsolatban áll a szaglással, nem ritka, hogy a szaglás mellett az ízérzékelés is csökken a megfázás ezen szakaszában.


– Minden meghűléses betegségnél, ami náthával, hurutos tünetekkel jár, csökken az íz és szaglás érzékelése – magyarázta a Borsnak dr. Bense Tamás háziorvos.


– Ez azért van, mert az orrban lévő nyálka gátolja a szagingerek eljutását a szaglóhámhoz. Az ízérzés pedig azért csökken, mert ilyenkor a tüdőből felköhögött hurut a nyelven és a gyomornyálkahártyán is bevonatot képez, ami étvágytalanságot és enyhe ízérzékelés-csökkenést okoz – fűzte tovább a szakember, aki hozzátette: a meghűléses tünetek nem az íz- és szaglásvesztés teljes kiesését eredményezik, ráadásul csak átmenetiek, néhány nap alatt nyom nélkül elmúlnak.


JÓVAL DURVÁBBAN TÁMAD A COVID


A koronavírus az idegrendszer támadásával okoz szag- és ízvesztést, de szerencsére az esetek többségében a betegek ezeket teljesen visszanyerik.


– A koronavírus okozta íz- és szagvesztés jóval intenzívebb, mint egy meghűlésnél, hi­szen a betegek elmondása alapján teljes íz- és szagvesztés jön létre – mutatott rá dr. Bense, majd hozzátette, hogy a koronavírus okozta tünetek ráadásul jóval hosszabb ideig tartanak.


A VÍRUS HÉT ÚJ JELE


-repedezett, száraz ajkak

-fülzúgás

-afta, nyelvfájdalom

-herpesz

-véletlenszerű szagok, melyeket valójában nem érezni

-a látómezőben lebegő foltok

-ájulás

– A koronavírus okozta íz- és szagvesztés akár több hétig is tarthat, ráadásul az esetek túlnyomó többségében a beteg levertsége is utal a fertőzésre. A koronavírus-megbetegedésnél az elesettség, gyengeség a betegnél jóval jelentősebb, köhögésük intenzívebb és kínzó. A magas láz akár 8-11 napig is jelen lehet, ráadásul egyre gyakrabban számolnak be a betegek 7-14 napig tartó kínzó fejfájásról – zárta dr. Bense, aki szerint érdemes a tünetek intenzitását és hosszát figyelni, ha valaki bizonytalan abban, hogy teljesen vagy csak részlegesen veszítette el a szaglását vagy az ízérzékelését. A két tünet a koronavírusnál nem feltétlenül jár kéz a kézben.


ÚJABB TÜNETEKET AZONOSÍTOTTAK

Újabb, Covid-19 fertőzésre utaló tüneteket azonosítottak, olyanokat, amikről eddig még csak nem is hallottunk, hívja fel a figyelmet az egészségkalauz.hu. A koronavírusból felépültek körében végzett kutatás alapján azonosították az új tüneteket az USA-ban. A körülbelül 1600 fős vizsgálatban arra kérték az érintetteket, hogy írják meg, milyen tüneteket észleltek az elhúzódó Covid során. A koronavírus tünetei közé hét, eddig ismeretlen is felkerült.