Újabb tünetekre hívja fel a figyelmet a járványügyi központ. Ezek a tünetek is jelezhetik a fertőzöttséget


Újabb tünetekre hívja fel a figyelmet a járványügyi központ. Ezek a tünetek is jelezhetik a fertőzöttségetÚjabb tünetekkel bővítette a koronavírus-fertőzésre figyelmeztető jeleket a járványügyi bejelentéseket kezelő amerikai központ, azaz a CDC. Az atlantai szakemberek által összeállított listán eddig elsősorban a láz, fej- és torokfájás, hidegrázás, illetve az ízérzékelés és a szaglás elvesztés szerepelt tünetként. Azonban egyre különbözőbb tüneteket produltáltak a betegek, így újabb, a vírusra utaló jelekkel egészítették ki a listájukat – derül ki az RTL Klub riportjából.


Eszerint az orrfolyás, orrdugulás, émelygés, hányinger és hasmenés is utalhat koronavírus-fertőzésre.


A betegségeket regisztráló, a járványügyi bejelentéseket ellenőrző amerikai központ (Center for Disease Control and Prevention) újabb szimptómákkal bővítette a koronavírus-fertőzésre figyelmeztető jelek sorát. A négy legújabb: vértolulás, orrfolyás, émelygés/hányinger, hasmenés.

Az atlantai CDC szakemberei által összeállított lista alapján korábban úgy lehetett gondolni, hogy elsősorban a hidegrázás, láz, izomfájdalom, fej-, torokfájás, valamint az íz- és szagérzékelés elvesztése utalhat a SARS-CoV-2 fertőzésre. Ma viszont már 11 tünetre hívják fel a figyelmet a honlapjukon. A kiegészítést azzal magyarázzák, hogy a járványügyben és az egészségügyben dolgozó szakemberek – a tapasztalatból sokat tanulva – egyre többet tudnak a vírus okozta betegségről.


Fontos fejlemény, hogy az eddig összegyűlt ismeretek nyomán jobb eredményeket hoz a nagyon súlyos állapotú COVID-19 páciensek ellátása, gondozása. Mégis, ma is érhetik meglepetések a gyógyítókat, ezért olykor át kell értékelniük korábbi véleményüket, gyakorlatukat. Ezért számukra az sem meglepő, hogy a CDC most úgy látja, az eddigi listán nem szerepelt a vírus jelenlétére utaló minden lehetséges tünet. Korábban maguk a kezelőorvosok azonosították az egyszerűség kedvéért (informálisan) COVID-ujjnak elnevezett tünetet, amikor lila, kék hámkárosodás, sebek mutatkoznak a beteg lábfején és ujjain.