Erkélyről és teraszról mehet a tüzijáték.. A rendőrség is megerősítette


Erkélyről és teraszról mehet a tüzijáték.. A rendőrség is megerősítette



Egy napra úgy tűnt, hogy idén szilveszterkor négylábú barátaink nem kapnak frászt a különböző hangerővel robbanó tűzijátékoktól, ám hamar kiderült, nem sikerült -vagy nem volt rá szándék-  minden kiskaput lakatra zárni.


Úgy nem, hogy igen….

Gulyás Gergely csütörtöki bejelentéséből arra lehetett következtetni, idén nem lesz újévi tűzijátékozás, hiszen a kijárási tilalom miatt betiltják az árusítást. Szombatra nagyon úgy tűnik, hogy ez csak az utcákra vonatkozik: a Telex kiszúrta, hogy a pirotechnikai eszközök árusításával foglalkozó vállalkozások értelmezése szerint,


ha kihelyezett kontérekből nem is, de üzletekben továbbra is árusíthatók a tűzijátékok és petárdák, a tiltás pedig csak közterületre vonatkozik, így erkélyről vagy kertből nyugodtan mehet.


Mostantól biztos: szilveszterkor nem lehet tűzijátékozni – Ennyit kell fizetnie annak, aki mégis megteszi

A koronavírus-járvány elleni védekezés részeként, a szilveszterkor is érvényes esti kijárási tilalom betartatásáért és a csoportosulások elkerüléséért a kormány megtiltja

Rá is kérdeztek….

A rendőrség a válaszban azt írta, hogy


a december 16-án megjelent kormányrendelet valóban csak az év végi, „ideiglenes tárolóhelyről való forgalmazást” tiltja, az üzletekből történő árusítást nem.


Mindez rendőrül:

„Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékek üzletekben történő forgalmazását a rendelet nem tiltja, az év végi, ideiglenes tárolóhelyről való forgalmazás tilos.”


Azt is megerősítették, hogy a tűzijátékozás tilalma tényleg csak a közterületekre vonatkozik, vagyis magánterületen mindenki azt lő fel az égbe, amit akar.


„A rendőrség alapvetően a közterületen történő tűzijátékozást ellenőrzi, az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékek magánterületen történő felhasználását a pirotechnikai termékek forgalmazásának és felhasználásának év végi korlátozásáról szóló 587/2020. (XII. 16.) Korm. rendelet nem tiltja.”


Aki viszont megszegi a szabályokat, az akár 150 ezer forint pénzbírságot is kaphat.

 

Az ezzel foglalkozó boltok nagyban építenek az újévi tűzijátékozásra, forgalmuk nagyrésze ebben a pár napban keletkezik. Ha nincs koronavírus, december 28. és 31. között lehet a kijelölt helyeken vásárolni, és december 31-én 18:00-tól reggel 6-ig lehet őket használni.