Magadban beszélsz néha? Nem vagy őrült, sőt ellenkezőleg, zseni vagy


Magadban beszélsz néha? Nem vagy őrült, sőt ellenkezőleg, zseni vagy



Bevallom, nagyon sokszor beszélek magamban, vagy egyedül fennhangon! „Hová tűnt a kedvenc krémem? Ja, megvagy, hát begurultál az ágy alá!” – ilyen és ehhez hasonló mondatok hagyják el ajkaimat. És ezt megteszem nem csak otthon, hanem miközben megyek az utcán, vagy a munkahelyemen, esetleg vásárlás közben.


Nagyon szeretek hangosan gondolkodni, ez segít számomra a gondolatok megvalósításában. Az emberek azt hiszik, hogy az őrültek képesek vég nélküli beszélgetésekbe fogni önmagukkal, de ez nem így van. Sőt, jó hírem van számotokra!


Kutatások bizonyították, hogy a saját személyünkkel folytatott fennhangon történő beszélgetések a sikerhez és a zsenialitáshoz vezetnek. A világ legintelligensebbnek tartott személyei is beszélgetéseket folytatnak önmagukkal és ilyen volt maga Albert Einstein is.

 

Az önmagunkkal való beszélgetések nagyon jók, mivel:


1. Képesek vagyunk gyorsabban gondolkodni általa!


Egy kísérlet során néhány önkéntes egy bevásárlólistát kapott, rajta 20 élelmiszer megnevezésével, melyeket meg kellett keresniük egy szupermarket polcain. Első körben arra kérték őket, hogy csendben keressék az élelmiszereket, majd ezt követően hangosan ismételve ezen cikkek neveit. Az eredmény azt mutatta, hogy a második kör során hamarabb megtalálták az élelmiszereket. A beszéd ugyanis hozzájárul ahhoz, hogy vizualizáljuk tetteink eredményét.


Lyupian így magyarázza: „Ha nem tudod, hogy mit keresel, vagy nem tudod elképzelni, hogyan végezhetsz el egy feladatot, az agy ellentmondásos parancsokat kap. Ezzel csak lassítod a munkádat. Ha tudod, hogy a banán sárga és hosszúkás, ezt megismételve, aktiválod a vizuális képet, amely segít abban, hogy gyorsabban megtaláld a gyümölcsöt.”


2. Segít bennünket a koncentrálásban!


Ahogyan a kisgyerekek is teszik, ha új kihívásokkal nézünk szemben, nyugodtan beszéljük meg önmagunkkal a megvalósítását, akár lépésről lépése haladva. A magunk számára kiadott parancsok segítenek megérteni tevékenységeink következményeit.


3. Segít rendezni a gondolatainkat!


Gondolataink sokaságából a fennhangon való beszéd során kiemelhetjük a fontosabbakat. Hiszen mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy egy probléma csak megbeszélés útján oldódhat meg.


4. Segít elérni a kitűzött céljainkat!


Talán ismerős mindenki számára az újévi fogadalmak listája, melyek megvalósítása aztán általában jócskán várat magára. Ezért a kitűzött célunkat mindig igyekezzünk megmagyarázni saját magunk számára, és megvalósítási folyamatát dokumentáljuk. Így aztán megtapasztalhatjuk azt, hogy semmi sem lehetetlen.


Linda Sapadin úgy véli, hogy: „a fennhangon elhangzó célok a figyelmet összpontosítják, irányítják az érzelmeket, és nem engedik, hogy idegen gondolatok és cselekedetek eltereljék figyelmünket egy adott irányból!”