Minden negyedik koronavírusos beteg tapasztalja ezt a dolgot a nyelvével - ez lehet a legújabb rejtett tünete


Minden negyedik koronavírusos beteg tapasztalja ezt a dolgot a nyelvével - ez lehet a legújabb rejtett tünete



Egy új tanulmány szerint a száj, a kéz vagy a láb elváltozása lehet a koronavírus fertőzés legújabb jele. Az kutatók 2020 áprilisától kezdve figyelik a fertőzötteket tüneteit, és 25 százalékuknál előfordult a nyelvgyulladás, dudorok vagy fekély kialakulása. Sőt ezen tüneteken felül a betegek 40 százaléka még vörösségét, égést és csalánkiütést is tapasztal a talpán és a tenyerén.


A kutatást végző spanyol csapat, a Hospital Universitario La Paz, így arra a következtetésre jutott, hogy a potenciális fertőzöttek szájának, kezének és lábának megvizsgálásával gyorsabban lehet diagnosztizálni a valós betegeket – írja a Daily Mail.


Az eredményeket a British Journal of Dermatology publikálta. Összesen 666 enyhe vagy közepesen súlyos koronavírus fertőzöttet vizsgáltak meg, tizenöt napon keresztül. Az érintettek 45,7 százaléka tapasztalta a fent említett új tünetegyüttest.


Ebből 25,7 százalékuknál jelentkezett az ízlelőbimbók gyulladása, 6,9 százalékuk szájgyulladást tapasztalt. Ezenfelül 6,6 százalékuk számolt be duzzadt nyelvről. Így összeségében a kutatásban résztvevő minden negyedik koronavírusos betegek tapasztalta nyelvének elváltozását.