2 nap alatt elvitte a vírus édesapámat.. Megszólalt Anna, aki elvesztette tanár édesapját..


2 nap alatt elvitte a vírus édesapámat.. Megszólalt Anna, aki elvesztette tanár édesapját..



Két nap alatt nagypapáját és édesapját is elvesztette F. Tóth Anna, a Fazekas Mihály Gimnázium 54 éves tanárának lánya. A Telex is írt arról, hogy a budapesti középiskola történelem szakos tanára a beszámolók szerint egészséges volt, március 24-én azonban belehalt a koronavírus okozta szövődményekbe.

Egyik kollégája a Facebookon azt írta: „A hivatalos állásfoglalás szerint nem «️volt szükséges» előre hozni az oltási rendben, mivel 54 éves volt és egészséges; az, hogy tanár is volt, aki az elmúlt hónapokban is hetente többször kényszerült bemenni az iskolájába, nem számított”.

Erről írt a Telexnek F. Tóth Zoltán lánya, F. Tóth Anna is.

„Apukám heti rendszerességgel járt be az iskolába az online oktatás mellett is, egészen a betegségéig. És sokszor hangoztatta, hogy életveszély így tanítani, de hivatástudata, diákszeretete mindig vitte előre a legnehezebb pillanatokban is”.

A fiatal nő válaszát az alábbiakban változtatás nélkül közöljük:

„Apukám halála felfoghatatlan, tragikus, nem tudom, hogy hiányával hogyan fogok majd együtt élni. Különösen úgy, hogy édesapja, a nagypapám másfél nappal korábban hunyt el, szintén a Covid-19 szövődményei miatt. Apa elvesztése arra valóban felhívja a figyelmet, hogy a tanárok mekkora veszélynek vannak kitéve akkor, ha beoltatlanul kell utazniuk, bejárniuk az iskolába, közösségbe. Mert senkiben ne legyen kétség, Apukám heti rendszerességgel járt be az iskolába az online oktatás mellett is, egészen a betegségéig. És sokszor hangoztatta, hogy életveszély így tanítani, de hivatástudata, diákszeretete mindig vitte előre a legnehezebb pillanatokban is. Azonban ha jól olvastuk, rajta kívül már hatvannál is több pedagógus hunyt el a covid szövődményei miatt. Éppen ezért mi, a családban úgy érezzük, hogy ezzel a témával csak úgy lenne fair foglalkozni, ha az összes, a Covid-19 miatt elhunyt tanár nevét leírná mindenki, mert bizonyára ők is remek emberek voltak, gyermekek, apák, anyák és pedagógusok. Mindenki vigyázzon magára!”

F. Tóth Anna a Pedagógusok Szakszervezetének (PDSZ) információjára hivatkozik, mert bár hivatalos adatok nincsenek, a szakszervezet vezetője szerint a több mint egy éve tartó koronavírus-járvány alatt eddig hatvan pedagógus halt meg.

A PSZ hónapok óta kérte, hogy soron kívül oltsák be a pedagógusokat, a kormány viszont csak a szerdai kormányülésen döntött erről. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón jelentette be, hogy az iskolák és óvodák újranyitása előtt beoltják az óvónőket és tanárokat, de ezt igényelniük kell.