JÓ hírek érkeztek! Gulyás Gergely közölte a dátumot: ekkora tudunk nyitni:


JÓ hírek érkeztek! Gulyás Gergely közölte a dátumot: ekkora tudunk nyitni:



Legkorábban április 12-én tudunk nyitni – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. 

Gulyás Gergely hozzátette: könnyen lehet, hogy ezt a dátumot egy héttel el kell tolni. A miniszter erről az iskolák kapcsán beszélt, de azt nem jelezte, hogy ezt csak azt oktatási intézményekre érti.


Arról is beszélt: akkor lehet csak nyitni, ha elérik a 2,5 milliós beoltottságot, előtte nem. “Jelenleg azonban lazítani nem tudunk”, mert nagyon “aggasztóak a mostani számok.”


“Az látjuk, hogy a harmadik hullámnak nincs vége, a helyzet egész Európára igaz, és a helyzet Magyarországon is rossz.” A helyzet komoly – szögezte le – azonban az egészségügyi ellátórendszer képes biztosítani a növekvő kapacitási igényeket. “Tudjuk bővíteni a kórházi kapacitásokat” – mondta.


Gulyás megismételte: egyetlen megoldás van a járványra, az oltás.


Jelenleg 650 ezer olyan nyugdíjas van, aki nem regisztrált. Arra kérjük őket, hogy regisztráljanak.

Az idősotthonokban, ahol beadták az első oltásokat, egy százalékra csökkent a fertőzésarány – jelezte a miniszter. Szerinte ha beoltják az időseket, jelentősen csökkennek majd a járványügyi számok.


Gulyás arról is tájékoztatott, hogy az operatív törzs megvizsgálja majd a gazdasági kamara bolt- és plázanyitási kérdéseit és javaslatait, erről holnap fognak dönteni. Szerinte azt kell majd figyelembe venni, hogy a húsvét előtti időszakban ne alakulhassanak ki hosszú sorok a boltok előtt.


Reggel megírtuk: ismét többen hunytak el a koronavírus miatt egy nap alatt Magyarországon, mint korábban bármikor: 272 újabb áldozatot jelentettek csütörtök reggel. Ezzel 19 224-re emelkedett az áldozatok száma.


Gulyás Gergely újságírói kérdésre még elmondta azt:


láthatóan még nem tetőzött a harmadik hullám Magyarországon

elfogadhatatlannak nevezte Fekete-Győr András az újságírók eltiltására vonatkozó kijelentését

a Jonhson-vakcinából 4 millió 360 ezer dózist rendelt a kormány, ez a vakcina áprilisban érkezhet Magyarországra

reális cél, hogy május végéig mindenkit be oltsanak, aki regisztrált

májusban érettségi írásbeli, június szóbeli lesz

az oltási kártya jogosultságairól később fognak dönteni