Most jött: Friss korlátozásokat jelenthet be ma Orbán Viktor


Most jött: Friss korlátozásokat jelenthet be ma Orbán Viktor



Gulyás Gergely kancelláriaminiszter csütörtöki jelzése alapján a kormányfő a Kossuth rádióban a hétfőtől érvényes korlátozások egyes részleteit ismerteti reggel fél nyolc és nyolc óra között.

Az Infostart a bejelentéseket azonnal közzéteszi.


A járványügyi szakemberek javaslatára döntött a kormány az újabb korlátozásokról


A kormánydöntés okairól közölte, meghallgatták a matematikusokat, az orvosokat, a szakértőket, a virológusokat. “A számok világosak” – fogalmazott, majd felhívta a figyelmet az elmúlt három nap romló járványadataira, különösen az elhunytak, az új fertőzöttek és a lélegeztetőgépen lévő betegek számára.

Hozzátette: a terjedés sebessége nő, a reprodukciós ráta pedig az egyik legmagasabb Európában.


Ha most nem zárnának, csak később lehetne újraindítani az országot


Gulyás Gergely értékelése szerint “ha most nem zárnánk, akkor nemcsak a megbetegedések és a halálozások száma nőne meg radikálisan, de a nyitás is, az újraindítás is későbbre tolódna”. Nemcsak azért kell zárni, hogy megvédjék az emberek életét, egészségét, hanem hogy mielőbb nyithassunk, mielőbb visszatérhessünk a normális élethez – fogalmazott.

 

Az üzleteket március 8-tól március 22-ig bezárják


A koronavírus-járvány terjedésének csökkentése érdekében meghozott szigorításokról elmondta, az üzletek március 8-tól március 22-ig lesznek zárva, kivéve az élelmiszerboltok, a patikák, a drogériák és a benzinkutak. A részletszabályokat az operatív törzs dolgozza ki, a kormány hirdeti ki, napokon belül nyilvánosságra hozza.


Minden szolgáltatás szünetel


Március 8-tól március 22-ig minden szolgáltatás szünetel a magánegészségügy kivételével – tette hozzá, megjegyezve: a részletszabályokról az operatív törzs pénteken dönt.


Hétfőtől zárnak az óvodák, digitális tanrendre térnek át az általános iskolák is


Elmondta, az óvodáknál és az iskoláknál az április 7-i dátum a tavaszi szünet vége; a digitális oktatás részleteit az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatási államtitkársága dolgozza ki és teszi közzé.

Hozzátette: a középiskolákra, egyetemekre vonatkozó szabályok – ahol most sincs jelenlétet igénylő oktatás – változatlanok maradnak.


A munkavégzés és a szabadtéri sporttevékenység lehetséges


Gulyás Gergely közölte, a konditermeket is be kell zárni két hétre, az igazolt sportolók edzései, meccsei kizárólag zárt kapuk mögött lehetnek. A parkok, arborétumok nyitva lesznek, a szabadtéri sporttevékenység olyan sportok esetében, ahol tartható a másfél méteres távolság, megengedett – részletezte.

A miniszter arra kért minden munkaadót, ahol lehetséges, biztosítsa az otthoni munkavégzést, különös tekintettel a gyermekes családok esetében.

A maszkhasználat szabadtéren mindenhol kötelező – hangsúlyozta.


Szigorítjuk a határátlépést


Szigorításról számolt be a személyi határforgalomnál. A tranzit- és teherforgalmat nem korlátozzák.