Most jött: jöhet a kijárási tilalom Magyarországon?


Most jött: jöhet a kijárási tilalom Magyarországon?



A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakértője szerint Magyarországon regionális intézkedéseket is bevezethet a kormány a koronavírus gyors terjedése miatt. Szavaira érdemes figyelni, mert amikor legutóbb az iskolák bezárását vetítette előre, akkor a kormány elrendelte a tantermen kívüli oktatást. Lássuk, melyik megyékre vonatkozhatnak az újabb szigorítás.

Alig egy hete rendelte el az újabb korlátozó intézkedéseket a kormány, Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi szakértője tegnap azt közölte, hogy az országban mindenhol terjed a vírus, de Budapest és Pest megye a legérintettebb. Folyamatosan figyelemmel kísérik a járványügyi adatokat, és akár olyan döntések is születhetnek, hogy megyénként, régiónként eltérő járványügyi intézkedéseket vezetnek be – mondta a járványügyi főosztályvezető.

 

Miután a kórházak terhelése és a járvány gyors terjedése miatt a korábbi szigorítások visszavonása nem lenne indokolt, így Galgóczi szavai alapján csak arra gondolhatunk, hogy egyes megyékben még szigorúbb korlátozásokat vezethet be a kormány. Amennyiben a tavaly tavaszi intézkedésekből és a járvány mostani súlyosságából indulunk ki (rekordon az új esetek, a kórházban lévők és a lélegeztetettek száma), akkor a következő lépés a kijárási tilalom bevezetése kellene, hogy legyen. Ez formálisan nem zárná ki az enyhébb területeken történő visszalazítás lehetőségét (jelenleginél lazább korlátozások), de ez nem életszerű, mert az enyhébb területeken is felfelé tart a járványgörbe, tehát a visszalazítás megbosszulhatná magát. De az is benne van a pakliban, hogy a különböző fertőzöttségű területek közötti átjárást korlátozzák.