Negyedszer tér vissza beteg sérült párjához a magyar gólya. Videofelvételen a megindító pillanat a találkozásról


Negyedszer tér vissza beteg sérült párjához a magyar gólya. Videofelvételen a megindító pillanat a találkozásról

Tavaly április 2-án érkezett, ezúttal gyorsabb volt. Micsoda boldogság!Márton András dömösi madármentőhöz 2016 áprilisiban lőtt sebbel került a később Macus névre “keresztelt” hím fehér gólya, melynek bal vállából egy sörétet kellett kioperálni. Ezt követően kezdődhetett a gólya rehabilitációja, ám a madár nem vonult el télen a melegebb égtájak felé. Kiderült, hogy maradandó a sérülése, és hiába kapta vissza teljes szabadságát, nem tudott és azóta sem tud repülni.


A madár a  dömösi madármentőnél maradt, 2017 kora tavasszal pedig Márton András úgy döntött, hogy készít Macusnak egy fészekállványt, hátha egy tojó “becuccol” hozzá. Április közepén meg is érkezett a szerelem, a két gólya találkozását még azon a tavaszon fiókák követték.


Azóta a Szofinak elnevezett tojó rendszeresen elrepül téli telelőhelyére, és most,  immár negyedszer érkezett vissza a dömösi fészekbe: 2021. március 30-án 15 óra után néhány perccel landolt jól megszokott költőhelyén.


A pár fészkében eddigi költéseik során összesen tíz fióka kelt ki a tojásokból.


A webkamera élő felvételén jól látszik, amikor 2021. március 30-án 15 óra 05 perc után néhány másodperccel a tojó berepül a fészekbe.