Meghalt Fülöp Herceg. Alig pár perce jelentették be a szörnyű hírtPénteken kora délután jelentette be a Buckingham Palota, hogy meghalt Fülöp herceg. A brit monarchiában leghosszabb ideje uralkodó hitvese, II. Erzsébet királynő „ereje és támasza” 99 éves korában hunyt el. Bár élete tele volt drámákkal és tragédiákkal páratlan alkalmazkodó képessége minden nehézségen átsegítette. Fülöp herceget felesége, négy gyermeke, nyolc unokája és kilenc dédunokája gyászolja.


Fülöp, Dánia és Görögország hercege 1921-ben született, szó szerint, egy korfui étkezőasztalon. Nem volt még egy éves, amikor családjával együtt száműzték Görögországból. Franciaországban menedéket találtak ugyan, de nyugalmat nem, apja András görög herceg, aki a szerencsejátékok rabja volt, elhagyta a családját és szeretőjével Dél-Franciaországba költözött, Fülöp nyolc éves volt, amikor születésétől fogva süket édesanyja, Battenbergi Aliz elmegyógyintézetbe került. Ettől kezdve rokonai kézről kézre adták. Az elszegényedett, érzelmileg elhanyagolt, gyakorlatilag árva fiú iskoláit is szerte Európában végezte.


A NEHÉZ GYERMEKKORA ELLENÉRE IS ÉLETTŐL DUZZADÓ ÉS HIHETETLENÜL JÓKÉPŰ FÜLÖP 18 ÉVESEN TALÁLKOZOTT ERZSÉBETTEL. A FIATAL TENGERÉSZNÖVENDÉKET IMÁDTÁK A LÁNYOK, A TIZENHÁROM ÉVES ERZSÉBET IS AZONNAL A LÁBAI ELŐTT HEVERT.

Számtalan levelet váltottak, míg Fülöp a világháború alatt a csendes-óceáni és a Földközi tengeri hadszíntéren teljesített szolgálatot.  Fülöp 1943 karácsonyán  már hivatalos volt a királyi udvarba, három évvel később pedig megkérte Erzsébet kezét.


Fülöpöt születésekor ortodox kereszténynek keresztelték, de 1946-ban felvette az anglikán vallást, és anyai ágról a Mountbatten nevet. Fülöp lemondott címeiről és a görög trónra való igényéről, és az esküvő reggelén megkapta az Edinburgh hercege címet leendő apósától, VI. György királytól. Az esküvőt 1947. november 20-án tartották a Westminster apátságban. A világraszóló eseményt a BBC rádió élőben közvetítette, és 300 millió ember hallgatta Ausztráliától, Indián át, Skóciáig.