Sárga csekkesek figyelem, erről a fontos dologról még Ti sem tudtatok, de nagy a jelentősége!


Sárga csekkesek figyelem, erről a fontos dologról még Ti sem tudtatok, de nagy a jelentősége!A bankszámla kivonatokat öt évig kell megőrizni, a közműszolgáltatóknak feladott sárga csekkeket pedig szolgáltatótól függően kettőtől öt évig – írja az Infostart.hu.


A villamosenergia- és földgázszolgáltatónál két év, a víziközmű-szolgáltatás esetén öt év, hírközlési-szolgáltatónál egy év, a szemétszállításnál pedig öt év az elévülési idő. Ezeknek a befizetési bizonylatait érdemes megőrizni, mivel a jogtalan követelésekkel szemben fel lehet fellépni – mondta Kóródy Dávid, a Budapesti Békéltető Testület hivatalvezetője az InfoRádiónak.


Kóródy Dávid elmondta, hogy arra is volt példa, hogy egy internetszolgáltató egy öt évvel korábbi tartozást próbált behajtani egy követelésügyi céggel, azonban nem jártak sikerrel, mert jogilag már elévül a fogyasztó tartozása.


Hozzátette, ha az elévülés idején belül keresi meg a cég a fogyasztót, de az a csekkel bizonyítani tudja az összeg rendezését, akkor ismételten nem vonható felelősségre.


Banki szolgáltatásoknál az elévülési idő öt év: addig valamennyi folyószámla-kivonatot meg kell őrizni, mivel ebben szektorban is előfordul, hogy a vitás helyzeteteket, vagy a követeléskezelő cégekkel szembeni igazunkat a csekkekkel lehet egyértelműen bizonyítani – tette hozzá a Budapesti Békéltető Testület hivatalvezetője.