Újabb 3 hónapig be lehetünk zárva, ha a kormány megszavazza


Újabb 3 hónapig be lehetünk zárva, ha a kormány megszavazza



Kedden késő este benyújtottak egy törvényjavaslatot, amely a parlament őszi ülésszakának kezdete utáni 15. napig nyújtaná meg a veszélyhelyzetet – írja a Magyar Narancs. Ez praktikusan szeptember végét jelentheti, mert általában a hónap közepén kezd ülésezni az országgyűlés.


A veszélyhelyzethez kapcsolódó kormányrendeletek jelenleg május 23-áig hatályosak, ugyanis február végén 90 nappal hosszabbította meg a hatályukat a parlament. A második hullám idején – tavasztól eltérően – korlátozott időre (90 napra) adott felhatalmazást a rendeleti kormányzásra a parlament a kormánynak, azonban annak meghosszabbítása lehetséges.


Ha erről dönt ismét a parlament – márpedig a fideszes többség erről fog dönteni – akkor összességében már közel egy évig fog tartani egyhuzamban a veszélyhelyzet, és még nem is biztos, hogy ez a vége.


A javaslat indoklása szerint azért van szükség a hosszabbításra, mert azzal elbüszkélkednek, hogy „Magyarország Európa egyik legeredményesebb oltási programjával küzd a koronavírus világjárvány ellen”, de „az új vírusvariánsok azonban Európa-szerte terjednek és Magyarországon is jelen vannak, ezért elengedhetetlen a fokozott védekezés”.