4 napja halott volt az apukám a kórházban, a telefonon azt mondták, hogy jól van..


4 napja halott volt az apukám a kórházban, a telefonon azt mondták, hogy jól van..



A bácsi jó állapotban van, kis mennyiségű oxigént kap”- ezt a választ kapta telefonon naponta a dél-szerbiai Lebane községben élő Zoran Ilić, aki  édesapja állapota után  érdeklődött a Covid-kórházban. Ugyanezt a választ kapta abban a négy napban is, amikor az idős férfi már holtan feküdt a kórház halottasházában.


A 88 éves Vlada Ilić április 4-én került kórházba a Covid19-járvány miatt. A férfi  emellett mozgássérült is volt, az egyik lábát korábban amputálni kellett.


„A kórház covid-pszichiátriai osztályán helyezték el, ahol azt mondták, hogy telefonon érdeklődjem állapotáról. Minden nap hívtam a 252-500-as telefonszámot. Mindig egy női hang jelentkezett, csak egyszer egy  férfi. A válasz mindig ugyanaz volt: A bácsi jó állapotban van, kis mennyiségű oxigént kap“

– mesélte Zoran Ilić a Jugmedia nevű portálnak.


Április 28-án, szerdán a rendőrség felhívta telefonon.


„Feleségem jelentkezett, a rendőr azt mondta neki, hogy apám négy napja meghalt, hogy a kórházi halottasház illetékesei nem tudják elérni a családot. Amikor ezt meghallottam, megdöbbentem, és a döbbenetem dühbe torkollott, mert gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy mindig hamis információkat kaptam az egészségügyi személyzettől. Képzeljék el, négy napon át félrevezettek, hogy apám életben van, miközben a holtteste a halottasházban feküdt“

– mondta felháborodottan Ilić, aki még ugyanaznap átvette a holttestet. Szavai szerint a halottasház illetékesei 6000 dinárt kértek a halottmosdatásért  és a halottfésülésért, valamint további 2000-et egy műanyag zsákért. Számlát nem kapott.


Emlékeztetőül, a novemberben meghozott szabály szerint Szerbiában nem lehet megmosdatni,  megborotválni és megfésülni a koronavírus okozta szövődményekben elhunyt személyeket.