.

Jogosítvány nélkül vezet? Több év börtön várja! Nagyon figyeljetek erre oda Lám, csak néhány hét kellett hozzá, és máris átírták a törvényt: innentől irány a börtön, ha eltiltás alatt vezetsz.


Ismét jelentkezett állandó jogi szakértőnk, Dr. Szabó Sándor „Valmont”, aki arról mesélt nekünk, hogy ezentúl sokkal szigorúbban büntetik a renitens autósokat, motorosokat. Talán emlékeztek, egy hónapja számoltunk be róla, hogy hamarosan szigorodhat az eltiltás alatt vezetők büntetése, és lám, nem is kellett sokat várnunk a törvénymódosításra – íme, a részletek!


Börtön vár az eltiltás alatt vezetőkre


Teljesen mindegy, hogy miért vonták be a jogsit, a 2021. május 14-én életbe lépő módosítás (Btk. 239/B.) értelmében


immáron bűncselekmény az eltiltás alatt vezetés, és akár hároméves szabadságvesztéssel büntetendő.

Nem szabad hát félvállról venni: ha a zsaruknál pihen a jogsid, akkor onnantól egy métert se. Már azért is rácsok mögé kerülhetsz, ha az utcában kerülsz egyet a motorral vagy kocsival mész bevásárolni – nem játék.


Talán ma is élne a tavaly ősszel elgázolt motoros pár, ha korábban szigorítják a törvényt, és lecsukják az eltiltás alatt vezető sofőrt (Forrás: Police.hu)

Emellett változik a szabálysértési törvény, illetve a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény is. A változás lényege, hogy az is elköveti a szabálysértést, aki odaadja az autóját-motorját olyan személynek, akinek nincs érvényes jogsikategóriája a járműre. Vagyis egyszerűen muszáj „igazoltatnia” a kölcsönvevőt, mielőtt átadja nekik a kulcsot, különben ő kerül bajba.

Népszerű bejegyzések

.

Népszerű bejegyzések

Oldalak