Jogosítvány nélkül vezet? Több év börtön várja! Nagyon figyeljetek erre oda


Jogosítvány nélkül vezet? Több év börtön várja! Nagyon figyeljetek erre oda



 Lám, csak néhány hét kellett hozzá, és máris átírták a törvényt: innentől irány a börtön, ha eltiltás alatt vezetsz.


Ismét jelentkezett állandó jogi szakértőnk, Dr. Szabó Sándor „Valmont”, aki arról mesélt nekünk, hogy ezentúl sokkal szigorúbban büntetik a renitens autósokat, motorosokat. Talán emlékeztek, egy hónapja számoltunk be róla, hogy hamarosan szigorodhat az eltiltás alatt vezetők büntetése, és lám, nem is kellett sokat várnunk a törvénymódosításra – íme, a részletek!


Börtön vár az eltiltás alatt vezetőkre


Teljesen mindegy, hogy miért vonták be a jogsit, a 2021. május 14-én életbe lépő módosítás (Btk. 239/B.) értelmében


immáron bűncselekmény az eltiltás alatt vezetés, és akár hároméves szabadságvesztéssel büntetendő.

Nem szabad hát félvállról venni: ha a zsaruknál pihen a jogsid, akkor onnantól egy métert se. Már azért is rácsok mögé kerülhetsz, ha az utcában kerülsz egyet a motorral vagy kocsival mész bevásárolni – nem játék.


Talán ma is élne a tavaly ősszel elgázolt motoros pár, ha korábban szigorítják a törvényt, és lecsukják az eltiltás alatt vezető sofőrt (Forrás: Police.hu)

Emellett változik a szabálysértési törvény, illetve a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény is. A változás lényege, hogy az is elköveti a szabálysértést, aki odaadja az autóját-motorját olyan személynek, akinek nincs érvényes jogsikategóriája a járműre. Vagyis egyszerűen muszáj „igazoltatnia” a kölcsönvevőt, mielőtt átadja nekik a kulcsot, különben ő kerül bajba.