Merkely Béla elmondta, melyik vakcina adja a legszéleskörűbb védelmet


Merkely Béla elmondta, melyik vakcina adja a legszéleskörűbb védelmetA Sinopharm-vakcinák beadása után az ellenanyag szintje akár a több százszorosa is lehet annak, mint amekkora egy fertőzöttséggel szerezhető meg – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Merkely Béla. A Semmelweis Egyetem rektora hozzátette, hogy náluk sem találtak olyan kínai vakcinával beoltottat, akinél

NE MUTATTAK VOLNA KI KÉT DÓZIS BEADÁSA UTÁN ELLENANYAGOT.

Kiemelte, hogy minden oltás sokkal erősebb immunválaszt vált ki, mint maga a betegség, és ez igaz a kínai oltóanyagra is. Hozzátette, hogy ezt az egyetemen végzett laboratóriumi mérések is igazolták. 

A professzor beszélt arról is, hogy a Magyarországon alkalmazott hatféle oltóanyag teljesen eltérő technológiával készül, és egyszerre egy oltás nem tud mindenféle előnyt biztosítani. A legenyhébb oltási reakciót a kínai váltja ki. A professzor kifejtette:

A különböző vírusvariánsok ellen a Sinopharm adja a legszélesebb immunitást, mivel teljes elölt vírust tartalmaz.

A Pfizer és a Moderna oltóanyaga egy teljesen új, a világon először decemberben alkalmazott úgynevezett hírvivő RNS (mRNS)-alapú oltóanyag, amely a koronavírus tüskefehérjéjének egy része ellen termeltet ellenanyagot azáltal, hogy a tüskefehérjének az adott részére vonatkozó információt viszi be a szervezetbe, és épít föl fehérjét.

A vektortípusú oltóanyagok – ilyen a Szputnyik V, az AstraZeneca és a Janssen – lényege, hogy a nem fertőző, különböző adenovírusba beleteszik a tüskefehérjének az információját, a szervezet pedig ez ellen a tüskefehérje ellen termel ellenanyagot.

Merkely Béla szerint egyelőre sem a Sinopharm, sem a Pfizer esetében nincs szükség harmadik dózisra, és közölte, hogy nincs egyenes arányosság a védettség és az ellenanyag szintje között. Az ellenanyagszinttől függetlenül a vakcinák felvétele után mindenkinél kialakul a védettség.


Még azoknál is, akiknél alacsonyabb ellenanyagszintet mutatnak ki.