Ilyen szúnyogcsípésed van? Az életed is veszélyben lehet, azonnal fordulj orvoshoz


Ilyen szúnyogcsípésed van? Az életed is veszélyben lehet, azonnal fordulj orvoshoz



Most, hogy kijött a jó idő és már nem kell hosszú nadrágban meg pulcsiban járkálni elővehetjük a lengébb, rövidebb ruhadarabjainkat, hogy bőrünkön is élvezhessük a nap melegét. Persze vigyázni kell ezekkel a ruhákkal, mert a napsütéses órákban pillanatok alatt le lehet égni, szürkületkor pedig előjönnek a szúnyogok, amik arra várnak, hogy kiszívják a vérünket.


Aki csak teheti, kenje, fújja be magát minden ellen, mert a szúnyogok egy pillanatig sem fognak habozni, ha vérszívásról van szó. Az sem mindegy, hogy milyen szúnyog csíp meg, mivel több fajtája is komoly betegségek hordozói lehetnek és egy-egy csípéssel akár komoly fertőzéseket okozhatnak.


Bizonyos időközönként hazánkban megkezdődik az irtásuk, de amíg ez nem következik be, addig mindenképp célszerű vigyázni velük. A hazai fajok mellett vannak olyanok, melyek külföldről érkeznek be, és ezeket bizony fenntartásokkal kell kezelni.


Az egyik legveszélyesebb szúnyogfaj a tigrisszúnyog, mivel ez nem csak szürkületkor illetve este támadja meg az embert, hanem nappal is lecsap áldozataira. Az embereken kívül még állatok vérét is előszeretettel szívja, ami csaknem ugyanolyan veszélyes, mintha embert csípne meg.


Akár 22 féle vírust is terjeszthet, amiből már Európában kimutatták a sárgaláz vírusát, a nyugat-nílusi vírust, a japán enkefalitisz vírusát és a Zika-vírusát is. De olyan betegséget is képes terjeszteni, mint a Chikungunya- és Dengue-láz. Hazánkban ember közelében érzi jól magát, de csak akkor tud komoly bajt okozni, ha stabil állományt alakít ki.



Ennek ellenére többen is felhívják a figyelmet a tigrisszúnyog veszélyeire. Nem is olyan régen egy Facebook felhasználó osztotta meg, hogy lányát vasárnap megcsípte egy szúnyog, ám addig nem is foglalkoztak vele, míg észre nem vették, hogy térde elkezdett bedagadni. Vörös, égő foltot vettek észre rajta, majd berajzolták annak határvonalát, hogy lássák a későbbiek folyamán változik-e.

 

A mai nap folyamén arról számolt be, hogy lánya meglehetősen fáradt volt és alig tudta nyitva tartani a szemeit, valamint fenntartani a fejét. Mivel ezt nem tartotta normálisnak ezért ügyeletre vitte.


Megtudták, hogy egy új típusú szúnyogcsípés van hazánkban, ami komoly fertőzést okoz. Ha tovább vártak volna, akkor biztos, hogy bekerül a vérébe.


Ezzel a poszttal mindenkit szeretett volna óva inteni, hogy ne hagyják figyelmen kívül a szúnyogcsípéseket.


“A tigris szúnyoggal nagyon kell vigyázni. Ha bármilyen tünet van azonnal orvos, mert súlyos esetben antibiotikum nélkül vérmérgezéshez is vezethet.” – tette hozzá az aggódó édesanya.