Mészáros : fél nap alatt 6 milliárdot keresni.. Na ezt csinálja utána valamelyik magyar emberNem kellett sok hozzá, hogy a tőzsde is reagáljon a leggazdagabb magyar mai kitárulkozására! Mészáros Lőrinc Várkonyi Andreával tervezett házassága mellett tőzsdei cégéről is beszélt - meg is lett az eredménye! 

A Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó többségi érdekeltségében álló Opus Global Nyrt. részvények kilőttek azt követően a budapesti értéktőzsdén, hogy a leggazdagabb magyar üzletember interjút adott az Indexnek. Mint megírtuk, Mészáros Lőrinc üzletről, válásról, Várkonyi Andreával való kapcsolatáról és a közelgő esküvőről egyaránt beszámolt. 


Az Opus részvénye a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) a kereskedés reggeli kezdetén még alig 233 forintot értek darabonként, most, cikkünk készültének időpontjában 247,5 forintért jegyzik a papírt (a részvény egyébként ma már járt a 255 forintos magasságban is). Mészáros Lőrinc az interjúban pontosan beszélt arról, hogy milyen árfolyamot tartana ideálisnak a 25 forintos névértékű papír kereskedésében. Ezt mondta: 


...az Opus egy tőzsdei cég, én pedig egy vagyok csak a részvényesek között. Jóllehet a részvények többségével én rendelkezem, befolyásom a napi ügymenetre nincs. Az az igazgatóság dolga. Engem ugyanolyan jogok illetnek meg, mint a többi részvényest. Ami a jelenlegi részvényárfolyamot illeti, a 2017-es, 760 forintos rekordszinthez képest valóban alacsony, a tavaly márciusi, a világjárvány okozta tőzsdei zuhanáskor prognosztizált 129 forintos mélyponthoz képest viszont magas, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a visszapattanás mértéke a többi részvényhez képest az Opus-papírok esetén magasabb volt. Most azt gondolom, a piacnak 350 forintra kellene áraznia a papírunkat. 


De mit is jelent az, hogy a papír értéke reggel óta 14,5 forinttal emelkedett darabonként? Noha nyilvánvalóan elméleti vagyongyarapodásról beszélünk, hiszen a Mészáros-érdekeltségek nem váltak meg papírjaikról, és a szó szoros értelmében a növekmény nem Mészárosék keresménye, érdemes gyorsan számolni egyet! 


Az üzletember részben saját nevében, részben érdekeltségébe - illetve családi érdekeltségébe - tartozó cégein keresztül a pakett 62,51 százalékát birtokolja, a BÉT közlése szerint összesen 438 630 595 darab részvényt. Ha azt vesszük, hogy az árfolyam alig fél nap alatt részvényenként 14,5 forintot emelkedett, az azt jelenti, hogy a Mészáros-féle részvénycsomag péntek kora délután összesen 


6 360 143 627 forinttal, 


vagyis az aprót nem számolva 


6,3 milliárddal ér többet, mint ugyanaznap reggel.