Vége a találgatásoknak, Orbán megtörte a csendet. Szó esett a járványügyi szigorításokról :December 18-ig meghosszabbította a kormány a járványügyi készültséget.

A kormány fél évvel meghosszabbította a járványügyi készültséget, az erről szóló rendelet a szerdai Magyar Közlönyben jelent meg. A készültséget eredetileg 2020. december 18-ig tartó hatályát egyszer már megtoldották hat hónappal, 2021. június 18-ig, a mostani hosszabbítással 2021. december 18-án veszíti hatályát. A kormányrendelet csütörtökön lép hatályba.


„Magyarország egész területére egészségügyi válsághelyzet elrendelésével járványügyi készültséget vezet be” – az eredeti rendelkezés szövege szerint. Fenntartásának szükségességét háromhavonta vizsgálják felül.


Az egészségügyi válsághelyzet nem tartozik az Alaptörvényben rögzített különleges jogrendek közé, hanem csak az egészségügyi kérdésekben ad különleges döntési jogköröket a kormánynak.


A hét elején a veszélyhelyzettel kapcsolatban az országgyűlés az önkormányzatok tekintetében megszüntette a veszélyhelyzeti jogrendet.