2 éve a mai napon halt meg Ambrus Zoltán..ennyi év után derült ki valami róla, amit nem tudott senki


2 éve a mai napon halt meg Ambrus Zoltán..ennyi év után derült ki valami róla, amit nem tudott senki



Budapesten, 2019. július 7-én hunyt el Ambrus Zoltán magyar zenész, gitáros, előadóművész. 

A budapesti János Kórházban született, 1966. május 19-én, szülei egyedüli gyermekeként. Édesapja fiatalon versenytáncolt, majd repülőgép-mechanikusként dolgozott a tököli repülőtéren, édesanyja kartográfus volt. Ő maga az általános iskola elvégzése után, a középiskolában műszerészi tanulmányokat folytatott. Első gitárját Csehszlovákiában vette, s nem sokkal később barátaival megalapították első együttesüket.

Először a Primula zenekarban játszott, majd a katonaság előtt a Légióban, később pedig egy időre az Árkádok tagja lett. Az Irigy Hónaljmirigy 1990-es megalakulásától fogva mintegy másfél évtizeden keresztül a csapat állandó tagja volt, paródiákat írt és a zenekar fellépéseit szervezte. Szilfid testalkata, arckifejezésének viszonylag lágy vonásai miatt különösen jól parodizált női előadókat, közszereplőket.

2005. december 27-én egy jeges útszakaszon autóbalesetet szenvedett, koponyatöréssel vitték kórházba, felépülése hosszú ideig tartott. Mivel agyi beszéd- és mozgásközpontja is megsérült, igen sok mindent újra kellett tanulnia. Feleségétől 18 év után elvált, két gyermek édesapjaként. Az Irigy Hónaljmirigyből kivált, 2012-ben az Alcohol együttes gitárosa lett. Saját formációja a Helló, Mister!

Hosszan tartó súlyos betegsége után 53 éves korában 2019. július 7-én hunyt el egy fővárosi kórházban.