Apja sírjánál pezsgőzött Kis Grófo..a saját rajongói is EZT gondolják erről


Apja sírjánál pezsgőzött Kis Grófo..a saját rajongói is EZT gondolják erről



Nem érhette meg ötvenedik születésnapját a tragikus hirtelenséggel, december elején elhunyt Nagy Grófo. A kiváló zenész születésnapját családja a sírnál ülte meg sajátos roma hagyományok szerint.

  

December 3-án vesztettük el, pontosan egy hónappal azután, hogy megjelentek nála a koronavírus első tünetei. Nagy Grófo és fia, Kis Grófo egyszerre került kórházba, mindketten súlyos tünetekkel. Bár az orvosok sokáig küzdöttek az életéért, az apa nem élte túl a betegséget. Szerettei el sem búcsúzhattak a kórházban életé­ért küzdő családfőtől, akit ké­sőbb négylovas hintó vitt utolsó útjára.


Nagy Grófo a héten lett volna ötvenéves, tavaly még hatalmas bulival ünnepelte a 49. születésnapját, ahová több mint száz vendég érkeztek. Idén édes-bús családi megemlékezéssel, a roma hagyományoknak megfelelően ünnepelték a kerek évfordulót.


 Elkészült a zenész végső nyughelye. Szerettei  méltó emléket akartak állítani a családfőnek. Kis Grófo a sírnál érzi édesapja energiáit

Elkészült a zenész végső nyughelye. Szerettei méltó emléket akartak állítani a családfőnek. Kis Grófo a sírnál érzi édesapja energiáit

– Még pár évvel ezelőtt vettünk édesapámnak egy nagyon szép italt, egy másfél literes pezsgőt. Az volt a terve, hogy majd az ötvenedik születésnapján együtt felbontjuk. Sajnos ezt már nem tehettük meg, de ki­mentünk a sírjához, és ott bontottuk fel az emlékére. Kivittünk neki is egy poharat a hagyományainkhoz hűen – tudtuk meg Kis Grófotól.


A zenész családban a vallás és a hagyománytisztelet mindig is kiemelkedő szerepet játszott, ennek a szellemében emlékeztek meg a családfőről is. A napokban elkészült és felszentelt, díszes sír tükrözi Nagy Grófo szerepét a családban és a világban. Az emlékműhöz gyönyörű sírkert is tartozik, ahol Szűz Mária és Jézus vigyáz a néhai muzsikusra.


Kis Grófo próbál erős maradni édesanyja és a gyerekek miatt, miközben megkísérli feldolgozni a feldolgozhatatlant.


– A sírnál érezzük azt az energiát, amit apánk ad nekünk. Ez segít ebben a nehéz időszakban. De sokkal erősebbek lettünk az elmúlt hónapokban, a gyerekek és édesanyám miatt is – mondta a zenész, aki már korábban is beszélt arról, hogy minden cselekedetében érzi, apja mellette van.