Most jött: újabb pénzeső a nyugdíjasokat, a 80 ezer felett MÉG kapnak pénzt. Ennyit, és ekkorAz Origo ismertette korábban részletesen a várható nyugdíjprémium mértékét, amit a nyugdíjasok kapnak majd a gazdaság szárnyaló teljesítése miatt. A juttatás akkor jár, ha a gazdaság éves becsült növekedése meghaladja a 3,5 százalékot. Ez idén már bizonyosan megtörténik, egyes számítások immár 7,5 százalék körüli bővülést valószínűsítenek. Hazai és külföldi elemzők egyaránt módosították a prognózisaikat, hiszen ellenállóbbnak bizonyult a magyar gazdaság, és így már biztosnak mondható a kormány által kitűzött gazdasági növekedés, amihez számos intézkedés megtételét kötötte.


Az erre vonatkozó törvény értelmében a gazdaság kiváló teljesítménye miatt a nyugdíjasok novemberben nyolcvanezer forint nyugdíjprémiumot fognak kapni. Így összességében 100 ezer forintot is kézhez kaphatnak majd a nyugdíjasok, hiszen a nyugdíjprémium mellett még visszamenőleges hatállyal 1,2 százalékkal emelik a nyugellátásokat novemberben.


Az erről szóló kormányrendelet értelmében a 2021. január–október hónapokra járó emelés összegét, valamint tizenharmadik havi nyugdíjra vagy tizenharmadik havi ellátásra való jogosultság esetén az arra járó emelés összegét a 2021 novemberére járó ellátással egyidejűleg, egy összegben, hivatalból kell folyósítani.


Augusztusban az első nyolchavi infláció mértéke 4,3 százalék volt, ami alapján arra lehetett számítani, hogy a kompenzáció mértéke 0,7 százalékpont lesz, amihez képest ez a pótlólagos nyugdíjemeléssel jóval nagyobb lett. Gyakorlatilag a kormány 4,8 százalékos idei éves inflációig kompenzálja a nyugdíjasokat, megtartva a nyugdíjak vásárlóértékét.


Összességében ez azt jelenti, hogy a kormány intézkedéseinek köszönhetően éves szinten 21 750 forintnyi pluszbevételhez jutnak azok, akik átlagnyugdíjban részesülnek. Ehhez viszont hozzájön még a minden nyugdíjasnak szánt 80 ezer forintos prémium is, vagyis sokan 100 ezer forint egyszeri jövedelemhez juthatnak az év végén, részesülve az ország kiváló gazdasági teljesítményéből. Ez az intézkedés mintegy 2,5 millió nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő embert érint.A kormányfő korábban az intézkedéssel kapcsolatosan elmondta, hogy lett volna Magyarországon 435 ezer olyan ember, akik egyéb okokból kevesebbet kaptak volna prémiumként, de idén lehetséges az a gazdaság kiváló teljesítménye miatt, hogy a maximális összeget fizesse ki számukra is az állam.