Újra jöhet a kijárási tilalom, és a maszkhasználat. Karácsony tartott róla tájékoztatót


Újra jöhet a kijárási tilalom, és a maszkhasználat. Karácsony tartott róla tájékoztatót



A fővárosi operatív törzsnél kedden újra napirenden a kijárási tilalom és a maszkhasználat.


Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, élő sajtótájékoztatót tartott ma délután, melyben közölte, hogy szeretnék megkérni a budapesti lakosokat, hogy a biztonságunk érdekében viseljék a maszkot a közösségi közlekedés járatain. A Blikk is megírta, hogy a fővárosi operatív törzs kedden dönt egy sor, korábban már bevezetett korlátozásról.


A főpolgármester megjegyezte, hogy „a Fővárosi Önkormányzatnak jelenleg nincs jogköre előírni a maszk használatát, de követve a MTA szakembereinek javaslatait erősen ajánljuk az orr és a száj eltakarását az utazási idő alatt. A közösségi közlekedés egyébként bizonyítottan nem veszélyes a vírus terjedése szempontjából, örömteli, hogy egyre többen választják a budapesti járatokat, biztatok mindenkit, hogy használják bátran, csak viseljék a maszkot.” Karácsony azt is mondta, kérték a kormánytól, hogy vagy rendelje el a maszkviselést, vagy tegyék lehetővé az önkormányzatok számára, hogy saját hatáskörben elrendelhessék, de erre nem kaptak választ.


Hozzátette, a szakemberek egyetértenek abban, hogy zárt térben kötelezővé kéne tenni a maszk használatát.


A fővárosi fenntartású intézményekben bevezetett intézkedéseket Gy. Németh Erzsébet alpolgármester ismertette. A fővárosi fenntartású idősotthonokban szigorító intézkedéseket kellett bevezetniük, így az ünnepek után, november 2-től azok a bentlakók, akiknek van védettségi igazolványuk, az intézményt elhagyhatják, de a visszatéréskor izoláció vár rájuk a többiek védelmében. Érintésmentes látogatás továbbra is lehetséges védettségi igazolvány bemutatása után, de a fővárosi fenntartású idősotthonokban kijárási tilalmat vezetnek be és november 2-tól kezdve kizárólag a családhoz távozhatnak majd az intézményekből az idősek.


Az alpolgármester emellett ismertette, hogy a maszkviselést is előírják az idősotthonokban a látogatók részére. A végstádiumban lévő időseknél mindenképp biztosítani fogják a látogatás lehetőségét – tette hozzá.


Kérem mindenkinek a megértését és türelmét. Tudom, hogy valamennyien belefáradtunk már az intézkedésekbe, de a maszk viselése a legkisebb áldozat, amelyet a vírus terjedése ellen hozhatunk, időseink védelme pedig mindennél fontosabb. Mutassuk meg, hogy Budapest erős közösség, védjük egymást, ahogyan eddig is tettük


– zárta videóját a főpolgármester.