Azt tanácsolják, hogy a Karácsonyi ebédnél 2 maszkot is hordjanak az emberek


Azt tanácsolják, hogy a Karácsonyi ebédnél 2 maszkot is hordjanak az emberek



A maszkviselés továbbra is hatékony módja a vírus elleni mindennapi védekezésnek, főként a megelőzésnek, de a közeledő családi ünnepek miatt nem árt felidézni, mit és hogyan érdemes viselni. Úgynevezett fokozott maszkviselést javasolják az egészségügyi szakértők a koronavírus új, gyorsan terjedő mutánsai, mindenekelőtt a delta és az omikron terjedése miatt.


Újabban kettős arcmaszkot javasolnak a szakértők, mert az jobban szűri az új variánsokat, amelyek mint köztudott, fertőzőképesebbek. A kettős arcmaszk nemcsak javítja a maszk illeszkedését azáltal, hogy a peremeken előforduló réseket lezárja, hanem többrétegű szűrést nyújt az érkező és távozó részecskékkel szemben.


Pontokba szedtük, mire érdemes figyelni, hogyan érdemes javítani a vírusszűrés hatékonyságán:


Az N95 vagy FFP 2-es maszk véd a legjobban. Ha ezt megfelelően viseled, nincs szükség második fedőmaszkra. Több országban, igy az Egyesült Államokban hatékonynak tartják még a Dél-Koreában gyártott KF94-et, amelyből az eredeti nem sokkal olcsóbb az N95-nél, viszont szakértők szerint ennek még a hamisítványa is annyira hatásos, hogy nincs szükség dupla maszkra.

Ha mégsem ezt hordja valaki, kombinálható a kék, általános sebészeti maszk egy szövetmaszkkal, amely kívülről szorul az arcra, igy jobban illeszkedik, biztosabb védelmet nyújt: takarja a réseket, másrészt szorosabb illeszkedést eredményez.