Győrfi Pál szerint azért késett a mentő 65 percet mert a fejsérülést nem közvetlen életveszélynek állapította meg a diszpécser..


Győrfi Pál szerint azért késett a mentő 65 percet mert a fejsérülést nem közvetlen életveszélynek állapította meg a diszpécser..



Győrfi Pál szerint azért várt 65 percet a mentőre Árpa és fejsérülést szenvedett édesanyja, mert nem állapított meg a diszpécser közvetlen életveszélyt.


A minap számoltunk be arról, hogy Árpa Attila édesanyját baleset érte: elesett, beütötte a fejét, ömlött a vér belőle. Árpa és a szomszéd azonnal mentőt hívtak, ám az több mint egy órával később érkezett meg. Árpa aztán a közösségi oldalán fakadt ki a magyar egészségügyre.


Lehet, hogy Magyarország kurvára fejlődik és működik, és szarok rá, hogy most kinek a politikai nézeteit bántom ezzel, de a magyar egészségügy egy kibaszott katasztrófa.


Árpa Attila: Lehet, hogy Magyarország kurvára fejlődik és működik, de a magyar egészségügy egy kibaszott katasztrófa

Balesetet szenvedett édesanyja több, mint egy órát várt a mentőre.

Árpa még azt is hozzátette:


Miután elvitték, telefonáltam a kórházba, mi a teendőm. Azt javasolták, a pizsamán kívül vigyek WC-papírt meg vizet… döbbenet! Kiborultam.

A Blikk a Szent János kórházat nem tudta elérni, de Győrfi Pált, az Országos Mentőszolgálat szóvivőjét igen, aki reagált Árpa mondandójára.


A beteg állapota alapján legsürgősebb, életveszélyes esetekhez – P1-es prioritás – rendszerint igen gyorsan, a pillanatnyi mentőkapacitás függvényében akár néhány percen belül megérkezik a mentő. A jelzett esetben a hívást fogadó mentésirányító a rendelkezésére álló információk alapján nem állapított meg közvetlen életveszélyt, az esetet a vonatkozó protokollnak megfelelően P2-es prioritású feladatként kezelte. A könnyebb fejsérülést szenvedett sérültet stabil állapotban a területileg illetékes, ügyeletes kórházba szállítottuk.

Árpa reagált erre, ahogy azt is elmondta: édesanyját már hazaengedték, az ünnepeket együtt töltik.


Az ember azért hívja mentőket, mert segítségre van szüksége. Az anyám fejéből ömlött a vér, én nyomtam a sebet, a szomszéd hívta a 112-t. Ha az a kolléga ilyen tehetséges, hogy a távolból, telefonon keresztül meg tudja állapítani, hogy nincs agyvérzés vagy más komoly sérülés, mindezt CT nélkül, akkor őt máshol kellene használni, nem diszpécserként. Ezzel a rendszerrel csak azt érik el, hogy ezentúl mindenki hazudni fog. Egyébként meg nem magyarázkodni kell, hanem sokkal több mentőst, orvost, nővért kell megfizetni. Értem én, hogy vannak előírások, mégis csak azt látom, hogy valaki próbálja nekem elmagyarázni, miért nincs baj azzal, hogy egy erősen vérző fejű idős hölgyhöz 65 perccel később érkezik a mentő.