Örömhír érkezett Csollány Szilveszterről. EZ mentheti meg az életét, az emberek kezdenek fellélegezni..A hét elején jött a sokkoló hír: Csollány Szilveszter megfertőződött a koronavírussal, és a versenyzéstől 2003-ban visszavonult, olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornász lélegeztetőgépre került. A Magyar Nemzet arról számolt be, hogy az 51 éves sportembert először Sopronban kezelték, múlt héten még sms-ben kommunikált, ám végül Budapestre kellett szállítani.


Műtüdő mentheti meg Csollány Szilveszter életét


Családja továbbra sem árul el részleteket. Információink szerint a tornász állapota súlyos, de bajnokként küzd az életéért. Kevesen tudják, de létezik egy olyan különleges lélegeztetőgép, amellyel a Csollányhoz hasonló, fiatalabb, súlyos állapotban lévő koronavírusos betegeket tarthatják életben. Ebből az egész országban 30-40 darab található. Az ECMO, vagyis extrakorporális membránoxigenizáció lénye­gében egy műtüdőeljárás, amely a beteg testén kívül végzi el a vörösvértestek mesterséges oxigénellátását és a szén-dioxid eltávolítását. (A hagyományos lélegeztetőgép ezzel szemben „csak” oxigént továbbít a tüdőbe és elszállítja onnan a szén-dioxidot.)


– Ez a beavatkozás nagyon megterhelő, hiszen a szerkezet folyamatosan forgatja a beteg vérét, átvéve a tüdő és a szív szerepét – magyarázta egy neve elhallgatását kérő szakorvos. – Idősebb páciensnél nem is alkalmazható. Természetesen az életkor mellett számos egyéb tényezőt is figyelembe kell venni az ECMO-kezelés előtt, pél­dául hogy milyen alapbetegségekkel rendelkezik a beteg.