A sógornőm tucatjával veszi az alufóliát, ám sokáig el sem tudtam találni, hogy miért! Mikor végre elárulta, csak néztem rá nagyra nyílt pupillákkal


A sógornőm tucatjával veszi az alufóliát, ám sokáig el sem tudtam találni, hogy miért! Mikor végre elárulta, csak néztem rá nagyra nyílt pupillákkal



A sógornőm rengeteg alufóliát vásárol mindig a boltban, és ez most már szemet szúrt, ezért rákérdeztem, hogy miért. Ezt küldte át nekem a messengeren: 


Fényesítse ezüst étkészletét

Egy serpenyőt béleljen ki alufóliával, töltse meg hideg vízzel, adjon hozzá 2 teáskanál sót, majd tegye bele a patinás evőeszközöket és hagyja állni 2-3 percig, mielőtt kivenné és elmosogatná. Az alumínium ioncserés folyamatot fog beindítani, ami visszaadja az ezüst régi fényét. Ha ezzel megvan, ezüst evőeszközeit alufólia fölött tárolja, nehogy megint elkopjanak. Ha tudja, hogy hosszú időre tesz félre egy-egy evőeszközt, először szorosan csomagolja celofánba, csak ezután tekerje alufóliába. Íme, pár további tanács, hogy csillogóak maradjanak ékszerei.

Növelje az öntöttvas radiátor hatékonyságát

Egy nagy kartonlapra ragasszon alufóliát, és ezt tegye a radiátor mögé – az alufólia vissza fogja verni a hőhullámokat, ahelyett hogy elnyelné a meleget a fal.

Nem akarja levenni a szemüvegét a hajfestés idejére sem, viszont festékes lesz, ha a fején marad? Megoldás lehet erre a 22-es csapdájára, ha a szemüveg szárát alufóliába csomagolja – talán kicsit kényelmetlen, de a szemüveg megússza a festékfürdőt.

Mivel a nap mindig csak egy irányból süt az ablakba, a növények is csak egy irányba fognak nőni. Ezt megelőzheti, ha egy kartondoboznak kivágja a tetejét és az egyik oldalát, a maradék oldalakat pedig belül kitapétázza alufóliával. Ebbe tegye növényeit ki az ablakba, így a nap minden irányból fogja őket sütni, növényei fényárban fognak úszni! Hasonló módszerrel kibélelve egy földdel félig megtöltött cipősdobozba magokat is vethet: az alufólia melegen fogja tartani a földet.


Csináljon profi derítőlapot fotózáshoz

Derítéssel kiegyenlítheti a kemény fények melletti árnyékokat. Egyszerűen ragasszon alufóliát egy kartonlapra – csinálhat egyetlen nagy lapot is, de jobb, ha három külön csíkot csinál és ragasztószalaggal illeszti a külön darabokat össze, így magától is meg fog bírni állni, és a könnyebb szállítás érdekében egyszerűen összecsukható lesz. Íme, pár további tipp a profi fotózáshoz.

Különösen jól jöhet az alufólia a házon kívül

Ismeri a helyzetet: kertjében egy pohár limonádé társaságában igyekszik kiélvezni a megérdemelt pihenőt, amikor a pohár körül sűrű zümmögésre lesz figyelmes. Már megint mindent tönkretesznek a méhecskék? Megelőzheti ezt, ha a következőt teszi: a pohár száját szorosan fedje be alufóliával, hogy távol tartsa a hívatlan vendégeket, de döfjön a fólián át egy szívószálat, hogy saját magát azért ne fossza meg az élvezettől. Szeretne megismerni más rovarűző praktikákat is? Kattintson!

Sokszorozza meg a kerti lámpa vagy a sufni világításának erejét

Alufóliából készítsen derítőt, és ragasztószalaggal rögzítse a lámpa mögé – vigyázzon, hogy úgy helyezze fel a csíkokat, hogy ne érjenek hozzá közvetlenül a villanykörtéhez. Az alufólia szépen szétszórja majd a lámpa fényét.

Készítsen serpenyőt

Egy ágas botot helyezzen két réteg alufólia közé úgy, hogy a fólia széleit rátekeri az ágakra, de egy hosszabb ágat kilógva hagy. A kilógó ág lesz a serpenyő nyele, az ágak között feszülő alufólia pedig a forma: kicsit nyomja be a közepét, és kész is. Rengeteg helyet megspórolt a hátizsákban.

Tartsa melegen a lábát sátrazáskor

Míg ropog a tábortűz és készül a vacsora, burkoljon be néhány követ alufóliával és tegye a tűz mellé, hogy átmelegedjenek. Lefekvéskor a köveket takarja be törülközővel és dugja a hálózsák aljába – így az egész este melegen fogja tartani a lábfejét még a leghidegebb éjszakán is.

Régi bevált trükk, amit nem árt megjegyezni: gyufáit is tekerje alufóliába, hogy azokat ne tehesse tönkre se eső, se pára!

Nincs kapás, hiába minden próbálkozás?

Roppant egyszerűen készíthet csalit szinte a semmiből: simítson alufóliát a horogra, így majd hívogatóan fog izegve-mozogva csillogni a víz alatt.

Szeretné, ha a frissen készült finomságok megőriznék a sütő melegét, míg előkerülnek a piknikkosárból? Mielőtt elteszi őket, csomagolja szalvétába és alufóliába őket – utóbbi vissza fogja verni a hőt, így melegen tarthatja a kenyeret, süteményt.