Hófehér kis koporsóban helyezték végső nyugalomra a kis Döme babát. (2. oldal)


Hófehér kis koporsóban helyezték végső nyugalomra a kis Döme babát. (2. oldal)Eltelt egy év, a rendőrségen érdeklődtünk, mi történt az elmúlt 12 hónap alatt és hol tart most a nyomozás, felbukkant-e újabb nyom, érkezett-e bejelentés azóta. Szombati Andreával, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjével forgattuk vissza az idő kerekét.


– A rendőrségre 2019. október 26-án 17 óra 30 perckor érkezett bejelentés, hogy Tótkomlóson, a Jókai utcában, egy lakatlan ház előtt egy halott csecsemőt találtak. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya emberölés miatt büntetőeljárást indított. A nyomozás megállapításai szerint a kisfiú élve született, a köldökzsinórral és a méhlepénnyel együtt csavarták bele egy plédbe, illetve egy kisebb méretű női ruhába, majd betették egy nejlonzacskóba. A ruha egy Gap Kids márkájú, 11-12 éves lányra való csíkos ruha, a zacskó fehér színű, a pléden pedig macskaminta van. A kis testen olyan sérülések, amelyek bántalmazásra utalnának, nem voltak. A magzatmáz csak részben volt rajta, születése után valószínűleg megpróbálták őt megtisztogatni. A kisfiú azért vesztette életét, mert nem kapta meg a megfelelő ellátást. Ha a születését követően azonnal kórházba vitték volna, nagy valószínűséggel meg lehetett volna menteni az életét. A nejlonzacskóba a kicsi már holtan kerülhetett bele.


Egy Gap Kids márkájú, tizenegy-tizenkét esztendős lányra való csíkos ruha volt a babán, amikor megtaláltákA nyomozók az elmúlt egy évben az adatgyűjtések, tanúkihallgatások, elszámoltatások, mintavételek során közel 1500 embert hallgattak meg, és több mint 500 DNS-mintát rögzítettek. Több olyan bizonyítéka is van a rendőrségnek, amely alapján az anyát egyértelműen azonosítani lehet. Az eljárás során megállapították az anya és az apa DNS-profilját is.


A pléden az anya hajszálai mellett kozmetikai szerekből való csillám, emberi szőrszálak és állati szőrszálak is voltak. A hajszálak az anya hajszálai. A gyermek édesanyjának a szüléskor hosszú, 32 centiméteres, festett, többségében szőkített, sárgásfehér haja volt. A lenövések alapján a nő őszülhetett is.

 

Az emberi szőrszálak egy olyan férfi szőrszálai, aki nem a gyermek apja, de anyai ágon rokonságban van a kisfiú édesanyjával. Mindezekből arra lehet következtetni, hogy az elhunyt csecsemő édesanyja egy háztartásban élt vagy nagyon közeli kapcsolatban állt egy férfi rokonával. A 7 és fél centi hosszú, kissé hullámos, sötétbarna szőrszálak pedig egy kan kutyáról valók. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztályának nyomozói folyamatosan dolgoznak a bűncselekmény körülményeinek felderítésén.


A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntett gyanúja miatt indított büntetőeljárást ismeretlen tettes ellen. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába tavaly október 26-án 17 óra 30 perckor érkezett bejelentés arról, hogy Tótkomlóson egy lakatlan családi ház előtti bozótos területen, egy nejlonzacskóban, halott csecsemőt találtak.


Az újszülöttet a képen látható ruhába és plédbe csavarták be és ezekkel együtt tették a szatyorba. A rendőrség kéri, hogy aki felismeri a plédet, vagy a kislányméretű ruhát látta már valakin, tegyen bejelentést. Azok jelentkezését is várják, akik az üggyel kapcsolatban bármilyen információval rendelkeznek. A rendőrség a bejelentő adatait bizalmasan kezeli.