Jó hír a kisnyugdíjasoknak; a csirkefarhátra is érvényes az árstop


Jó hír a kisnyugdíjasoknak; a csirkefarhátra is érvényes az árstopOrbán Viktor tegnap jelentette be, hogy hat alapvető élelmiszer - a kristálycukor, búzafinomliszt, napraforgó-ételolaj, sertéscomb, csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej árát maximalizálják. Ez azt jelenti, a termékek árát visszaviszik arra a szintre február elsejétől, ahol tavaly október 15-én állt. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón újabb részleteket árult el az árstopról, például, hogy a csirkefarhát is fent van a listán. Ezeket látta már? Szakértők szerint veszélyesebb vírusvariáns jöhet az omikron után Közleményt adott ki a rendőrség: életveszélyes a Balaton jegén tartózkodni Gulyás Gergely az árstopp döntés bevezetésének hátteréről elmondta, hogy számtalan nemzetközi mintát megvizsgáltak, a szerb mintát vették alapul. Elmondta azt is, hogy egyelőre 3 hónapra szól a termékek árának befagyasztása, és ha kell, utána meghosszabbítják. A tavaly október 15-i árakat az adott üzletek az akkori áraik alapján számolják ki, mivel minden üzlet más árakon szerzi be az árut. 

Tehát nem egységes ár lesz, hanem boltonkénti. Szigorú szankciókkal élnek majd azon üzletekkel szemben, akik nem tartják be a meghozott rendeletet, ez lehet pénzbírság, vagy a bolt végleges bezárása is, az erről szóló részletszabályozás néhány napon belül megjelenik, Gulyás szerint „visszatartó hatású” lesz. Az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 százalékos UHT-tehéntejre érvényes az árstop, a friss tejekre nem. 

Az áfacsökkentés azért nem lett volna Gulyás szerint megoldás, mert akkor nem csökkentek volna ekkora mértékben az árak. Orbán Viktor a szerdai bejelentésében a csirkefarhátat nem említette, de arra is vonatkozik az árstop. Ezt Gulyás Gergely újságírói kérdésre megerősítette a Kormányinfón. Azt is elmondta, mivel a magyar pékségeknek nagy veszteséget jelentett volna, ha a kenyér árát korlátozzák, ezért csak a liszt került be a maximált árú termékek közé. 

 Fontos, hogy az kiderült, az élelmiszerárstop miatt sem a termelők, sem kereskedők nem kapnak kompenzációt, mert Gulyás szerint így is rengeteg a haszna a kereskedőcégeknek, így a mostani árrögzítést is el fogják viselni. A kiskereskedelmi profit egy évben 140-150 milliárd forint, míg ennek az intézkedésnek a költsége nem éri el a 20 milliárd forintot.