Ma 24 éve halt meg Selmeczi Roland


Ma 24 éve halt meg Selmeczi Roland



 2008. január 30-án vesztette életét Selmeczi Roland (született: Budapest, 1969. október 2.) magyar színpadi, film- és szinkronszínész.

1993-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Ezt követően a Vígszínház társulatához csatlakozott, majd szabadúszóként tevékenykedett. Később a Soproni Petőfi Színház társulatának lett tagja. Fellépett még a Szigligeti Színházban és a Budapesti Kamaraszínházban is. Játszotta többek között a detektívet A padlásban, Orsinót a Vízkereszt, vagy amit akartokban, a 8. esküdtet a Tizenkét dühös emberben és Stanley-t A vágy villamosában.

Az egyik legtöbbet foglalkoztatott szinkronszínész volt, számos televíziós sorozat és játékfilm főszereplőjének kölcsönözte magyar hangját. Gyakran szólaltatta meg Antonio Banderast, Brad Pittet, Patrick Swayzet, Clive Owent és Viggo Mortensent.

Még főiskolás sem volt, amikor szerepelt az Angyalbőrben című tévésorozatban. Komolyabb filmszerepeket nem kapott, de úgy vélte, hogy legutóbbi szerepei a Kútfejek, az Üvegtigris és az Üvegtigris 2. című filmekben „hozzásegítenek ahhoz, hogy megváltozzon a jelenlegi helyzet, és a későbbiekben többször láthassanak a nézők a vásznon. Én bízom benne.”.

2008. január 30-án, színházi próbáról hazafelé tartva, az M5-ös autópályán elvesztette uralmát gépjárműve felett, és lesodródott az útról, átszakítva a szalagkorlátot a vadkerítésnek csapódott. Súlyos sérüléseket szenvedett, a balesetet nem élte túl. A soproni színházban emlékhelyet alakítottak ki Selmeczi Roland emlékére.