1 PERCE ÉRKEZETT: Elkezdődtek a tárgyalások! Már ma este bejelenthetik a háború végét és Ukrajna megszűnését?


1 PERCE ÉRKEZETT: Elkezdődtek a tárgyalások! Már ma este bejelenthetik a háború végét és Ukrajna megszűnését?



Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hazája és Oroszország megállapodott abban, hogy előfeltételek nélkül tárgyalóasztalhoz ülnek. A béketárgyalások első fordulójára az ukrán-fehérorosz határnál, a Pripjaty folyó közelében kerül sor a Reuters beszámolója szerint.

Ukrán és orosz hivatali tisztségviselők tárgyalásokat folytatnak majd az ukrán-fehérorosz határon – közölte Zelenszkij elnök hivatala vasárnap.


A tárgyalások, amelyekre első alkalommal kerül sor azóta, hogy Oroszország teljes körű támadást indított Ukrajna ellen, előfeltételek nélkül zajlanak majd


– közölte az ukrán elnök. Hozzátette, a mostani tárgyalás a közte és a fehérorosz elnök között zajlott telefonos egyeztetések eredménye.


Zelenszkij nyilatkozatából az is kiderült, hogy


MEGÁLLAPODTAK ABBAN, AZ UKRÁN KÜLDÖTTSÉG ELŐFELTÉTELEK NÉLKÜL TALÁLKOZIK AZ OROSZ DELEGÁCIÓVAL AZ UKRÁN-FEHÉROROSZ HATÁRON, A PRIPJATY FOLYÓ KÖZELÉBEN.


Ahogy arról ma délelőtt beszámoltunk, Zelenszkij vasárnap visszautasította Oroszország azon ajánlatát, hogy Fehéroroszországban, Minszkben üljenek tárgyalóasztalhoz a felek. Döntését azzal indokolta, hogy Minszk maga is bűnrészes az Ukrajnát ért támadásban. Hozzátette: Varsóban, Pozsonyban, Budapesten, Isztambulban és Bakuban viszont hajlandó tárgyalni.


Azt egyelőre nem tudni pontosan, hogy mi okozta a gyors fordulatot az ukrán fél álláspontjában és miért egyezett bele mégis, hogy az említett városoknál jóval közelebb, egy Fehéroroszországgal határos területen kezdődjenek meg a tárgyalások. Azt viszont mindenképpen ki kell emelni, hogy a bejelentés előtt nem sokkal Vlagyimir Putyin a NATO-országok agresszív kijelentéseire hivatkozva elrendelte a katonai parancsnokságnak, hogy helyezzék készenlétbe a nukleáris elrettentő erőket.


Az ukrán vezetés kompromisszumában az is fontos szerepet játszhatott, hogy egyre hevesebb harcok folynak Ukrajnában, melynek második legnagyobb városában, Harkovban, már a belvárosban zajlanak az összecsapások.