12 éven át fizette a havi 40 ezres törlesztőt Edina, mégsem csökkent a tartozása egy forinttal se


12 éven át fizette a havi 40 ezres törlesztőt Edina, mégsem csökkent a tartozása egy forinttal se



Véget érhet a törlesztés, senki el nem veheti már a lakást, ám mégsem maradéktalan a boldogsága Balogh Edinának, aki végtörlesztéssel végre kiszállhat a 2008-ban svájci frankban felvett, kereken ötmilliós lakáshiteléből. De milyen áron?!


A felvett hitel teljes összegét, vagyis több mint ötmillió forintot már kifizette havi törlesztések formájában, ám a végelszámoláskor kiderült, ez mindössze 300 ezer forinttal csökkentette az alaptőkét, vagyis zárásként 4,7 milliót kell befizetnie a bankjának.


– Nagyon csábító volt amikor Budapestre költöztünk, hogy felvegyük a hitelt a békásmegyeri panel megvásárlásához. Ötmilliót kaptunk 25 évre, havi 40 ezer forintért – emlékezett vissza a kétgyermekes anyuka. Éveken át abban a hitben fizette a törlesztést, hogy csökken a tartozása, hiszen minden egyes évben 480 ezer forint körüli összeget fizettek be a banknak.


– A forintosítás után is megmaradt a törlesztőrészlet, ám az év végi elszámolásokat kézhez kapva, döbbenten láttam, hogy hiába fizetek, évről évre csak növekszik az eredeti ötmilliós tőketartozás. 13 év után világossá vált, életem végéig sem tudom visszafizetni ezt a pénzt – panaszkodott az asszony.


Felnőtt lányai segítségével úgy döntött, a járvány miatt elrendelt moratóriumkor a megspórolt pénzüket kiegészítve minden más megtakarításukkal, kifizetik a bankot, felszámolják a tartozást, hogy ne kelljen a kamatterheket is folyamatosan fizetni. Ám a végelszámolás ijesztő összeget hozott ki.


– Több mint ötmilliót fizettünk vissza a hitel után, ám kiszámolták, hogy összesen 4,7 millió forintért váltható ki félidőben a korábbi hitel. Vagyis a hátralévő kamatoktól megszabadulva sem csökkent semmit a hitelem – mondta az asszony.


Úgy érzik, ennél minden jobb, inkább eladják a lakást, ha kell, felvesznek egy újabb hitelt, de ez az ellenőrizhetetlen és végeláthatatlan fizetés megkeseríti az életüket.


A szakember szerint a svájci frank 2015-ös forintosítása emelhette meg Edináék tartozásának alaptőkéjét.