A képen nem egy koldus látható, hanem egy gazdag gróf.. hogy miért néz így ki? NA ezt figyeljék


A képen nem egy koldus látható, hanem egy gazdag gróf.. hogy miért néz így ki? NA ezt figyeljék





Megint akadt egy különös fénykép. Időbe telt mire rájöttem kit ábrázol. A képen látható koldusra emlékeztető ember , nem más mint Lev Tolsztoj gróf a világirodalom egyik ünnepelt alakja. Adódik a kérdés: hogy került ilyen helyzetbe? Hiszen aki kicsit is ismeri múltját az tudja, hogy ekkor már túl  van a Háború és béke és az Anna Karenina regényeken. Műveit világszerte ismerik . Mi történhetett vele ?                                      

Nos, mindössze annyi, hogy Tolsztoj-- ahogy elemzők mondják-- meghasonlott önmagával. Túl sokat tanulmányozta a nyomorgó emberek életét. A társadalmi igazságtalanság láttán a szegények életét választotta. Daróc ruhában járt, nyomorgott. A hírre a fiatal Gorkij-- aki akkor már a Znanyje  c. folyóirat szerkesztője volt,-- felkereste, hogy jobb belátásra bírja. Sikertelen kísérlet lett vállalkozása.... 

Tolsztoj szembe fordul a vallással , illetve az egyházi élettel. Felháborította a papság fényűző élete és az orosz nép nyomora. Innen már rendőrségi megfigyelés alá került. Ekkor már lemondott birtokairól és a Feltámadás c. regényén  dolgozott. (A regény  eredeti változata soha nem látott napvilágot.) A kézirat   " elveszett " Elmondások szerint ebben a regényben megjósolja az orosz arisztokrácia csődjét, szánalmas bukását. Kár hogy nem olvashatjuk...  Ezerkilencszáz tíz októberében halt meg egy vasútállomáson.