Magyarország bajban lehet? Az Oroszok nem állnak meg Ukrajnánál?


Magyarország bajban lehet? Az Oroszok nem állnak meg Ukrajnánál?A NATO megvédi szövetségeseit, 90 ezer amerikai katona is Európában van már.


Az orosz-ukrán háború európai továbbterjeszkedésének minimális az esélye a politikusok és elemzők szerint, de úgy tűnik, hogy egyetlen forgatókönyvet sem akarnak megfontolás nélkül hagyni a jelenleg még elég zűrzavaros helyzetben.


Anthony Blinken amerikai külügyminiszter az ABC News február 24-i esti műsorában például arról beszélt, hogy Putyin elnök Ukrajnán túlra is vetheti tekintetét. Az orosz tüzérség a fehérorosz-lengyel határon is gyülekezik, ami mindenkit óvatosságra kell intsen.


„Az egy lehetőség, hogy Putyin Ukrajnánál is tovább lép?”


– tette fel a kérdést a műsorvezető, mire Blinken ezt a szűkszavú, mégis nyugtalanító választ adta:


„Igen, ez egy lehetőség.”


Az amerikai külügyminiszter Magyarországot, Lengyelországot, Szlovákiát és Romániát is megnevezte, viszont ugyanakkor kiemelte, hogy a felsorolt államokkal szembeni agresszió a NATO-val való ujjat húzást jelentene.


Ez pedig automatikusan az USA, az Egyesült Királyság, Franciaország, Kanada és a 30 országból álló teljes katonai szövetség határozott és összehangolt fellépését vonná maga után. Blinken tehát a NATO alapító szerződésének 5. cikkére hivatkozott, amely szerint egy NATO-szövetséges elleni támadást mindenki elleni támadásként fog kezelni a szövetség. Jelenleg 90 ezer amerikai katona tartózkodik Európában.


Az orosz erők összevonása a fehérorosz Breszt közelében, 15 kilométerre a lengyel határtól feltehetőleg csak elővigyázatossági intézkedés lehet, hiszen Putyinék nem szeretnék, ha a nyugati hatalmak mégiscsak meglepnék őket abból az irányból.


A CNN legfrissebb információi szerint az oroszok elsődleges célpontja Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki továbbra is a rakétákkal lőtt Kijevben tartózkodik. Az amerikai külügyminiszter meglátása is az, hogy Putyin elsődlegesen az államfőt akarja eltávolítani a hatalomból, hogy rezsimváltást hajthasson végre a szomszédban.