Figyelem! Ezzel a betegséggel számolhatnak, akik átestek a koronavíruson


Figyelem! Ezzel a betegséggel számolhatnak, akik átestek a koronavíruson



Akik átestek a koronavíruson - még ha csak enyhe tünetekkel is -, akár egy évvel később is megnövekedhet a cukorbetegség kialakulásának kockázata.


A több mint 180 ezer ember bevonásával készült vizsgálat eredménye a The Lance Diabetes & Endocrinology című tudományos lapban jelent meg. Az eredmény összhangban van több, korábbi tanulmánnyal, amelyek szintén arra jutottak, hogy a koronvírus-fertőzés után megnő az esély a cukorbetegség kialakulására.


A szakember, Ziyad Al-Aly és társa, Yan Xie több mint 180 ezer olyan ember egészségügyi adatait vizsgálták meg, akik a fertőzés után még legalább egy hónapig éltek. Az összesen 4 millió ember bevonásával készült vizsgálat kimutatta, hogy a fertőzötteknél 40 százalékkal nagyobb az esély a diabétesz kialakulására akár egy évvel a fertőződés után, mint a kontrollcsoport tagjainál.


A tanulmány megállapította, hogy a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata a koronavírus-fertőzés súlyosságával együtt nő, de azoknál is előfordul, akik csupán enyhe tüneteket produkáltak. Akik elhízással küzdöttek, azoknál a diabétesz kialakulásának esélye a duplájára nőtt a kontrollcsoport eredményeihez képest.