Hepatitisz fertőzés: Budapesttől 250 km-re is megjelent a betegség..


Hepatitisz fertőzés: Budapesttől 250 km-re is megjelent a betegség..



Egyre nagyobb az aggodalom a rejtélyes megbetegedések miatt.


Az eddigi legtöbb esetet az Egyesült Királyságból jelentették, de egyre több gyermeknél okozott megbetegedést a Hepatitisz-vírus Spanyolországban és Izraelben is. A hétfői hírek pedig már arról számoltak be, hogy a Budapesttől alig 250 kilométerre fekvő Bécsben is két súlyos lefolyású Hepatitisz-megbetegedést regisztráltak. Az osztrák fővárosban kezelt két gyermek állapotáról nem a kórház bővebb tájékoztatást, csupán annyit közöltek, hogy a gyermekek állapota súlyos, de nem kritikus - írja a Kronen Zeitung.



A WHO jelentése szerint április 21-ig 169 esetet jelentettek világszerte, Európában már Norvégiától Romániáig felütötte a fejét a fertőzés. Az egészségügyi világszervezet egyelőre nem tudta megmodani, hogy minek köszönhető a betegség megjelenése, és miért kezdett drámai módon terjedni a vírus. 


Amint a Ripost megírta, Brit szakemberek egy csoportja szerint a megbetegedések egyik lehetséges oka egy speciális adenovírus-család lehet, amely általában olyan betegségekért felelős, mint a kötőhártya-gyulladás, a torokfájás vagy a hasmenés. Ezt a feltételezést elsősorban arra alapozzák, hogy az Amerikában regisztrált hepatitises gyermekek adenovírus-tesztje pozitív lett. A szakértők többsége azonban azt állítja, hogy az adenovírusos fertőzések olyan gyakoriak a fiatalabb korosztály körében, hogy pusztán az a tény, hogy a hepatitises betegekben is találtak belőlük, nem feltétlenül jelenti azt, hogy a vírusok felelősek a májbetegségért.