Július 1-től 750 ezerre büntethetik a családi házasokat, kertes házban élőket! Fontos közleményt adott ki a hatóság!


Július 1-től 750 ezerre büntethetik a családi házasokat, kertes házban élőket! Fontos közleményt adott ki a hatóság!Kertes házad, nyaralód van? Itt az idő, jönnek a gigabírságok


Az idei évben is számíthatnak bírságra azok, akik nem irtják telkükön a parlagfüvet, az igaz, hogy csak július 1-jétől bírságolhatnak hatóságok, de érdemes időben elkezdeni a védekezést.A nagyméretű ellenőrzéseknek és nem utolsósorban a bírságoknak köszönhetően évről-évre javul az ország fertőzöttségi mutatója, de sajnos még így is az allergiásoknak óriási gondot okoz a parlagfű. 


Az egészségügyi kutatások azt állapították meg, hogy minden ötödik ember allergiás a gyomnövényre Magyarországon.Június elejére várják a szakemberek idén is a parlagfű megjelenését, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium idén már április 26-án elrendelte a határszemlék megkezdését az ország teljes külterületére.


Ha valaki hanyagolja a telkét, akkor óriási bírság lehet a vége


A pollenkoncentráció augusztusban szokott általában tetőzni, de nem lehet elég korán elkezdeni a védekezést, attól függetlenül, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal csak július 1-jétől bírságolhat, már most is lehet számítani arra, hogy a megyei kormányhivatalok munkatársai ellenőrizik azt, hogy megtesznek-e mindent a gazdák , tulajdonosok, annak érdekében, hogy kiirtásra kerüljön a gyomnövény.


Idén is a következő hatósági figyelmeztetést tették nyilvánossá:„minden földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

”Abban az esetben, ha a földhasználó nem tesz eleget a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének, ami azt jelenti, hogy az ingatlan legalább virágbimbós fenológiai állapotú parlagfűvel fertőzött, akkora hatóságnak el kell rendelnie a közérdekű védekezést 


A felvett jegyzőkönyv alapján né hatósági eljárást indít a megyei illetékes hatóság a parlagfű-mentesítési kötelezettségre való figyelmeztetés nélkül.A hatósági eljárás során minden esetben növényvédelmi bírságot kell kiszabni a mulasztó földhasználóval szemben.15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet, a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától és parlagfűvel való fertőzöttség mértékétől függően a növényvédelmi bírság mértéke természetesen kül- és belterületen egyaránt!


Fontos azzal is tisztában lenni, hogy az ingatlan méretéhez képest nagyobb összegű bírság szabható ki belterületen, mint a külterületi ingatlanokon.