Orbán bejelentést tesz: nagyon durva dolgot mondhat az árstopról?


Orbán bejelentést tesz: nagyon durva dolgot mondhat az árstopról? „Fontos döntések várhatóak a kormányülésen” – írta szerdán tizenegy óra körül a Facebookon Orbán Viktor miniszterelnök, a közzétett képből pedig kiderül, hogy az árstopról van szó.


Nagy meglepetéseket azért nem rejt magában, hogy erről szerdán döntenek, ugyanis erről Semjén Zsolt, a KDNP elnöke is beszélt egy keddi sajtótájékoztatón az ATV-nek. Azt mondta, a szerdai kormányülésen meg kell nézni az inflációs számokat, a nemzetközi, gazdasági trendeket, meg kell hallgatni a tapasztalatokat „és a kormány bölcs döntését meg fogja hozni a szerdai kormányülésen.” (…) „Mint egy keresztényszociális, kereszténydemokrata párt, a szociális szempontok alapján hívei voltunk ennek a szabályozásnak” – mondta a KDNP elnöke.

A portfolio.hu korábban úgy számolt, hogy ha megszűnne az árstop, akkor egy liter napraforgóolaj 720 forint helyett akár 1000 forintba is kerülhet. A csirkemell ára 1600 forintról 2000 forintra, a sertéscomb a mostani 1400 forintról kilónként 1600 forint közelébe emelkedhet. Míg az UHT-tej ára 274 forintról 330 forintra ugrana.​


 

Orbán Viktor miniszterelnök január 12-én jelentette be, hogy a magas infláció miatt február 1-jétől korlátozzák a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej árát. A kijelölt termékek árát minden üzletben vissza kell vinni arra a szintre, ahol tavaly október 15-én állt. Egy nappal később, a kormányinfón Gulyás Gergely elmondta, hogy a csirke far-hát árát is befagyasztják. Az árstop 2022. február 1. és 2022. május 1. között van érvényben egyelőre. Az élelmiszerárstop első napján körbejártunk több üzletet is, a tapasztalatokról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.