Ez történik, ha szegfűszeget dobsz a vécébe.. NA erre nem gondoltam..


Ez történik, ha szegfűszeget dobsz a vécébe.. NA erre nem gondoltam..


A wc-ben lévő kellemetlen szagoktól olykor még a legdrágább tisztítószerek sem képesek megszabadulni, de szerencsére a szegfűszeg itt is a segítségünkre lehet, ha így használjuk:


1 db 1 literes üveg víz

10 szegfűszeg

néhány csepp borsmenta illóolaj

5 evőkanál szódabikarbóna

Használata:


Permetezzük be vele a wc belsejét és hagyjuk így. Nem kell sikálni, nem kell leöblíteni.


Wc használat után fújjuk a vécécsészébe és egyszerűen hagyjuk így. Akár napokra képes pár fújás száműzni a kellemetlen szagokat.


A szegfűszeg 11 jótékony hatása


A szegfűszeg, mint fűszer mindenki számára ismert, és ilyenkor karácsony táján a legtöbb házban megtalálható. A rózsaszín, alig fél centis rügyeket kézzel gyűjtik be, és addig szárítják, míg el nem éri az általunk is ismert színét és állagát.


1. Gyulladáscsökkentő


A benne található eugenol vegyület az egyik leghatékonyabb gyulladáscsökkentő. Kísérletek során kimutatták, hogy a szegfűszeg a makacsabb gyulladásokat is 15-30%-al csökkenti. Olyan flavonoidokat és antioxidánsokat tartalmaz, melyek szintén erős gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkeznek. A szegfűszeg olajat használhatjuk masszírozásra, de borogatásként is, de nyugtatja az ízületi gyulladásokat.


2. Fogfájásra


Kissé érzéstelenítő, nyugtató és gyulladásgátló hatása miatt hatékonyan enyhíti a fogfájást. Egy kis vattapamacsra csepegtessünk szegfűszeg olajat és törölgessük vele a fájós, gyulladt fogat. Megvéd a fertőzések ellen is. Ha nincsen szegfűszeg olajunk, rágjunk el néhány szegfűszeget.


3. Enyhíti az émelygést, hányingert


Olaja hatékonyan csökkenti a terhesség idején fellépő hányingert is. Vegyünk tíz szegfűszeget, keverjük el egy kevés tamarind pasztával és vízzel, majd igyunk a keverékből naponta kétszer.


4. Szegfűszeg olaj bőrirritációra


Mivel a szegfűszeg olaj csípések, horzsolások esetén önmagában csíphet, keverjük el egy kevés olívaolajjal. Hatékonyan enyhíti a terhességi csíkokat, a bőrfáradtságot és duzzanatot.



5. Megfázásra, légúti fertőzésekre


Enyhíti a torokfájást, és csökkenti a száraz köhögés tüneteit. Melegítsünk fel egy csésze vizet, majd tegyünk bele tíz csepp szegfűszeg olajat, és édesítsük egy kevés mézzel. Naponta 2-3 alkalommal fogyasszuk. Ha nincsen olajunk otthon, akkor szegfűszegből is készíthetünk főzetet. Hatékonyan enyhíthetjük az arcüreggyulladást, ha mindkét orrlyukon ugyanannyi mennyiségű őrölt szegfűszeget szippantunk fel.


6. Frissíti a leheletet


A legtöbb száj spray-nak, és öblítő víznek az egyik alapanyaga a szegfűszeg. Frissíti a leheletet és fertőtlenít is. Csak úgy rágcsáljunk el néha egy kevés szegfűszeget, és máris üdébb lesz a leheletünk.


7. Javítja az emésztést


Kíméletesen segíti a gyomor működését, ezáltal javítja az emésztést, de ajánlott hasmenés, hányás, puffadás ellen is. Hatékonyan elpusztítja a bélférgeket, parazitákat is. A szegfűszeg olaj viszont irritálhatja a gyomrot, ezért inkább főzet formájában fogyasszuk.


8. Afrodiziákum


Nyugtatóként is használatos, azonban a szegfűszeg az egyik leghatékonyabb afrodizákumknak is bizonyult. A férfiaknál pedig megakadályozza a korai magömlést.


9. Stressz ellen


Egy csipet bazsalikomot keverjünk el, 4-5 szem szegfűszeggel, egy kevés kardamonnal és mentával, és készítsünk belőle nyugtató teát. Fogyasszuk naponta, közben pedig párologtassunk szegfűszeg olajat.


10. Cukorbetegség ellen


Bizonyos kutatások alapján kimutatták, hogy a szegfűszegben található eugenol eredményesen segíti a vércukorszint csökkentését.


11. Rákellenes hatású


Egy tanulmány alapján kimutatták, hogy a szegfűszeg hatékony a tüdőrák ellen. Egyelőre embereken végzett kísérletek még nem bizonyítják az eddigi eredményeket.